Politiek
WNL

België naar de stembus voor Europese verkiezingen: '30 procent voor een radicale partij is heel veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. België naar de stembus voor Europese verkiezingen: '30 procent voor een radicale partij is heel veel'

In België gaan ze zondag naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Wordt het eenzelfde soort uitslag als in Nederland? "Extreemrechtse partijen zullen het goed gaan doen. In Vlaanderen zelfs héél goed", doet Belgische politicoloog Hendrik Vos een voorspelling in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

De peilingen in België zijn gelijk aan de peilingen elders in Europa: men verwacht een ruk naar rechts. Vos verwacht zelfs dat de extreemrechtse partij Vlaams Belang het "héél goed" gaat doen bij de verkiezingen van zondag. "Het kan zomaar 30 procent worden. Dat is voor een heel radicale partij, heel veel."

Vos plaatst daar direct een kanttekening bij. "Dat betekent ook dat 70 procent meer gematigd stemt. Een groep die meer constructief naar politiek kijkt en wel bereid is compromissen te sluiten en naar elkaar te luisteren. Dat blijft hoopvol."

Migratie

In Nederland was migratie een belangrijk thema toen wij afgelopen donderdag onze stem uitbrachten. In België is dat niet anders, denkt Vos. "Bij migratie voel je het verlangen van hoe wij het continent kunnen dichttimmeren, om ervoor te zorgen dat niemand de weg naar Europa vindt. Het is een thema dat in heel veel landen speelt."

Voor de zuiderburen staat het klimaatbeleid ook hoog op de agenda. "Daar is de voorbije periode een protestbeweging tegen gegroeid", doelt hij onder meer op de landbouwers en boeren.

'In Europa aan de knoppen draaien'

Vos heeft de campagnes in België op de voet gevolgd. Hij vond de invulling daarvan "heel radicaal" en zag weinig Europese politiek. "Het ging voornamelijk over Belgische en Vlaamse politiek."

Desondanks beginnen mensen zich meer en meer te beseffen dat de Europese thema's de grote uitdagingen zijn, zegt de politicoloog. De klimaatproblematiek aanpakken, de migratiestromen in goede banen leiden, grootschalige aanpak van belastingontduiking, dat kun je als klein land niet in je eentje doen. "Mensen voelen meer en meer aan dat je ergens in de Europa aan de knoppen moet zitten."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie