Naar homepage
Politiek

Jaarlijkse heidag van kabinet: ministers in spijkerbroek, maar niet zo ontspannen
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaarlijkse heidag van kabinet: ministers in spijkerbroek, maar niet zo ontspannen

Op de jaarlijkse heidag van het kabinet hebben de vier regeringspartijen afgesproken om elkaar niet te veel dwars te zitten in aanloop naar de verkiezingen. Premier Rutte zegt dat het in tijden van corona belangrijk is dat het kabinet eensgezind blijft, omdat "het land anders niet goed bediend kan worden."

Net als ieder jaar kwamen de ministers in spijkerbroek aan. "Maar daar houden de gelijkenissen op. Geen stranddag, niet dichtbij elkaar, maar in gespannen sfeer tussen overleggen en persconferenties over corona", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws en Co.

Het kabinet gaat het laatste jaar in. "Moeilijke bezuinigingen worden dus vooruitgeschoven naar de volgende periode." Het komende jaar staat in het teken van twee zaken: het virus bestrijden en de economie helpen.

Profileren is er (nog) niet bij

Met de komende Tweede Kamerverkiezingen in 2021 zou je verwachten dat de partijen bezig zijn om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. Toch is dat niet het geval. "Ik denk niet dat iemand bezig is met de verkiezingen. Het coronavirus is prioriteit nummer één. We moeten daar tegen strijden, niet tegen elkaar", zei premier Rutte.

Ook de twee andere lijsttrekkers, Hugo de Jonge van het CDA en Gert-Jan Seegers van de Christenunie, zijn nog niet bezig met profileren. "Nu is dit de afspraak. Het kabinet moet eensgezind blijven. Maar de vraag is natuurlijk hoe lang ze dat volhouden," zegt Kieviet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie