Politiek
KRO-NCRV

Fusie op links? 'Asscher en Klaver wijken niet voor elkaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fusie op links? 'Asscher en Klaver wijken niet voor elkaar'

Linkse partijen vormen samen een blok tegen de winstbelasting. Daarmee rijst de vraag weer of het tijd is voor een fusie van GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Politiek journalist Ferry Mingelen: "Je hebt daar twee baasjes, Asscher en Klaver, en die willen niet wijken voor elkaar."

Linkse partijen hebben het vaker gehad over het vormen van één groot blok, maar dat is nooit van de grond gekomen. Volgens Mingelen strandde pogingen in het verleden omdat de inhoudelijke verschillen te groot zijn. Bovendien staan zowel GroenLinks als de PvdA op winst in de peilingen. "Zo lang partijen winnen, hebben ze geen tijd om te fuseren."

Peilingen

Opiniepeiler Maurice de Hond onderzocht dat de combinatiepartij GroenLinks-PvdA momenteel geen electoraal voordeel geeft. "Gecombineerd levert dit minder zetels op dan PvdA en GroenLinks apart."

Dat ligt anders als het gaat om de Tweede Kamerverkiezingen, omdat mensen met een andere motivatie stemmen. De Hond: "De Tweede Kamerverkiezing gaat over wie de grootste wordt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Asscher als lijsttrekker

Op het moment dat je kiezers vraagt wie de premier moet worden, dan heeft Asscher daar meer aantrekkingskracht voor dan Klaver, peilde De Hond. "Dan zou een gecombineerde lijst met Asscher als lijsttrekker meer kans maken om de grootste te worden dan met Klaver."

De tijd is rijp

Volgens voormalig GroenLinks-wethouder Andrée van Es is de tijd rijp voor een fusie op links. Het gaat niet om de eerstvolgende Kamerverkiezingen, maar over grote vraagstukken zoals migratie, milieu en sociale politiek op de lange termijn.

Van Es: "Ik zou het heel erg vinden als dit ondergeschoffeld wordt omdat twee jongens gaan vechten wie er dan vooraan moet gaan staan."

Stand.nl: De tijd is rijp voor een fusie op links

Ster advertentie
Ster advertentie