Politiek

Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving van minimumlonen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving van minimumlonen

Het minimumloon in Nederland ligt nu iets boven de tien euro, maar dat gaat veranderen. Van Polen tot Spanje en Nederland: vannacht zijn er in de Europese Unie afspraken gemaakt over het minimumloon.

Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving van minimumlonen

“De wet gaat wettelijke normen stellen voor minimumlonen”, vertelt bestuurslid van vakbond FNV Petra Bolster in het NOS Radio 1 Journaal. “Alle Europese lidstaten moeten, ook Nederland, kijken of het minimumloon toereikend is om ervoor te zorgen dat er gelijkheid is en dat armoede bestreden wordt.”

Wet

“Dat kan men bijvoorbeeld doen door te kijken door minimumloon vijftig procent van het gemiddelde bruto loon te laten zijn en zestig procent van het mediane brutoloon. Dat is allemaal een hele ingewikkelde kwestie, maar voor Nederland betekent dat het zou moeten stijgen naar 14 euro bruto per uur.”

Verschillen

De lonen zullen dan nog wel verschillen per land. “Het is afhankelijk van de normen van het land. Dus het kan zijn dat het bedrag anders in een land, maar de systematiek is hetzelfde. Het wordt dan transparanter. Nu kan er nog onduidelijkheid ontstaan in een land over wat het minimumloon nou is. Met deze systematiek wordt het voor iedereen duidelijk wat het minimumloon zou moeten zijn.”

Vakbond

Vakbonden als de FNV hebben meegedacht voor deze nieuwe wetgeving. “Het is belangrijk, omdat het zorgt dat er een fatsoensnorm komt. En ervoor te zorgen dat de systematiek overal hetzelfde is in de Europese landen.”

“Een ander belangrijk punt wat in deze wet staat, is de erkenning dat een CAO het belangrijkste element is om goede arbeidsvoorwaarden te regelen. Ieder EU-lidstaat moet ook met een plan komen dat minimaal tachtig procent van het werkende volk onder een CAO staat. Dat betekent dat de lonen zullen stijgen. We zijn daarom heel blij met het wetsvoorstel.”

Verder

Wat gaat er dan nu gebeuren? “Nu moeten partijen terug naar hun achterban. Frankrijk heeft namens de Europese Raad onderhandeld, die gaat nu terug naar de ministers van sociale zaken van alle lidstaten en gaat zeggen: goh ben je het hier ook mee eens. Wij gaan zeker onze minister adviseren om ja te zeggen tegen dit voorstel en ervoor zorgen dat de implementatie van deze wet, want dat kan nog wel twee jaar duren, wat sneller gaat in Nederland.”

RJN FNV eu wetgeving

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie