Naar homepage
Politiek

AP, CNN, Fox News en NBC roepen Joe Biden uit tot winnaar verkiezingen VS
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AP, CNN, Fox News en NBC roepen Joe Biden uit tot winnaar verkiezingen VS

Volgens persbureau AP en tv-zenders CNN, Fox News en NBC heeft Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. CNN heeft de staat Pennsylvania toegekend aan de Democraat, die daarmee de grens van 270 benodigde kiesmannen zou hebben bereikt. Het verschil tussen Biden en Trump in Pennsylvania zou ruim 34.000 stemmen zijn, een fractie meer dan 0,5 procent. En dat zou betekenen dat er geen hertelling komt in de staat.

Doordat een groot deel van de Amerikanen vanwege de coronapandemie per post heeft gestemd duurde het veel langer dan gebruikelijk voor de verkiezingsuitslag duidelijk werd. Het tellen van poststemmen kost veel tijd en kan in sommige staten nog dagen duren.

Het is nog onduidelijk of president Trump de verkiezingsuitslag zal accepteren. Hij claimde ook vandaag weer dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en beweert herhaaldelijk - zonder dat daarvoor bewijs bestaat - dat er wordt gefraudeerd, met name met de poststemmen. In meerdere staten is het campagneteam van Trump naar de rechter gestapt om het tellen stop te laten zetten. In de staat Wisconsin wordt gevraagd om een hertelling.

Unicum

Joe Biden is al bijna een halve eeuw actief in de Amerikaanse politiek. Hij werd in 1972 verkozen tot senator voor Delaware, een functie die hij bekleedde tot hij in 2009 als vicepresident naast president Obama aantrad. Binnen de Democratische Partij staat hij bekend als moderate, een gematigd politicus.

Vicepresident-elect Kamala Harris is met deze verkiezing de eerste vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie