Politiek
WNL

Energiecrisis in Nederland: 'We zitten politiek gevangen in 'niets willen''

foto: Flickrfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energiecrisis in Nederland: 'We zitten politiek gevangen in 'niets willen''

Nederland verkeert in een energiecrisis. Heropening van de Groningse gasvelden is een 'taboeonderwerp', maar nu de energieprijzen door het dak gaan, is de nood aan de man. Hoe komt Nederland hieruit en is waterstof een goed alternatief?

"Ik ben verbaasd over hoe het kabinet nu reageert. Ik zie geen koerswijziging", zegt energie-expert Remco de Boer in WNL Haagse Lobby. De Boer verwijst daarbij naar vorig jaar toen er al signalen waren van een prijsstijging ten aanzien van de energieprijzen. "Ik ben echt geschrokken. Iedereen heeft het nu over de oorlog, maar de prijzen begonnen vorig jaar herfst al te stijgen. We hebben tijd gehad maar we zitten politiek gevangen in 'niets willen'." Daarmee verwijst De Boer naar het feit dat Nederland geen kolen- of kerncentrale wil en ook de gasboringen in Groningen afzweert. "Tegelijkertijd willen we van het Russische gas af, dat kan allemaal niet samen."

Nederland is afhankelijker geworden

Tweede Kamerlid voor de VVD, Silvio Erkens, vindt boringen in Groningen een 'lastig onderwerp'. "De veiligheid van de inwoners moet voorop staan. We hebben het besluit om te stoppen met boren destijds niet voor niets genomen, maar we hebben de conclusies er niet uitgetrokken." Nederland heeft te weinig geïnvesteerd in alternatieven vindt Erkens en is daardoor alleen maar afhankelijker geworden van buitenlanden.

Waterstof

En of waterstof een goed alternatief is om snel uit de energiecrisis te komen, denkt Erkens ook van niet. "Dat gaat nog zeker tien jaar duren voordat dat op stoom is. Maar Nederland heeft wel de potentie om koploper te worden in Europa. We hebben de infrastructuur al liggen", besluit het Kamerlid.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie