Politiek
KRO-NCRV

'Hugo de Jonge heeft er handje van in enorme superlatieven te spreken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hugo de Jonge heeft er handje van in enorme superlatieven te spreken'

In de wekelijkse persconferentie van het kabinet werd gisteren weinig nieuws aangekondigd. De aandacht van Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg dwaalde af van de tekst, waardoor hem een aantal andere zaken opviel. "Hugo de Jonge heeft er een handje van om in enorme superlatieven te spreken: alles is ongelofelijk dramatisch of een gigantische uitdaging."

Kantelberg vindt dat De Jonge "iets minder uitroeptekens moet gebruiken". De toon van zijn speech verschilt van die van Minister-President Mark Rutte. Ook leek het of de ministers elkaars tekst niet kennen. De Jonge eindigde met een oneliner, waarop Rutte in de microfoon reageerde: 'mooi'.

Ministers in onbewuste campagnestand

De ministers staan duidelijk in een onbewuste campagnestand, ziet journalist Marc Chavannes. De Jonge wil zich tegenover Wopke Hoekstra profileren als mensenmens. "De verbinder, dat zie je in zijn houding, bewegingen en toon. Het onderwerp staat op papier."

De ministers zijn bezig met de crisis, maar het blijven politici zegt Chavannes. Op de achtergrond speelt dat het CDA van Hugo de Jonge nog op zoek is naar een lijsttrekker.

De algemene campagnestand, is in het voordeel van de premier. "Mark Rutte heeft een semimonopolie van staatsman zijn." De Minister-President kijkt ernstig terwijl hij zijn boodschap voordraagt. "De vrolijke Mark Rutte is in overwintering", aldus Chavannes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deur opengezet voor versoepeling

Burgemeester van Vijfheerenlanden, Sjors Fröhlich, vindt het goed dat wordt vastgehouden aan vaste momenten waarop de Tweede Kamer de Nederlandse bevolking informeert. Fröhlich, tevens oud-hoofdredacteur van BNR, hoorde wel degelijk nieuws in de persconferentie.

"Rutte heeft de deur opengezet voor versoepeling." Dat gaat heel voorzichtig, maar het is belangrijk dat het signaal alvast gegeven wordt . "Anders krijg je de kritiek dat Den Haag maar wat doet en dat we nooit wat horen."

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Twitter en Facebook of meld je aan voor onze Community!

Ster advertentie
Ster advertentie