Politiek
KRO-NCRV

'PvdA en GroenLinks geen figuranten meer, kunnen nu premier leveren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PvdA en GroenLinks geen figuranten meer, kunnen nu premier leveren'

PvdA en GroenLinks gaan echt weer meedoen om de macht, zegt onderzoeker Peter Kanne bij Spraakmakers op basis van een nieuwe peiling. De twee linkse partijen besloten gisteren om samen de verkiezingen in te gaan.

"We hebben net een peiling klaar", zegt Kanne, senior onderzoeker van I&O Research. "Dan zie je dat PvdA-GroenLinks echt mee gaan doen om de macht, samen met VVD en de BBB. Terwijl ze de vorige twee verkiezingen eigenlijk gewoon figuranten waren in de campagne. En dat lijkt mij toch de belangrijkste winst voor links. Dat je weer echt meedoet en misschien ook een premier kan leveren."

Geen elitepartij

Kanne schetst waar de nieuwe combinatie stemmen vandaan kan halen. "De meeste kiezers zweven nog. Maar wat je nu ziet, is dat mensen die vorige keer op D66 stemden, voor een belangrijk deel bij deze partij komen. Verder sprokkelt de partij bij Volt, Partij voor de Dieren, een beetje VVD, een beetje CDA en een beetje SP. En dat kan heel goed oplopen."

De onderzoeker verwacht niet dat er een elitepartij gaat ontstaan. "Het is echt een keurige afspiegeling qua inkomen. Het zijn de jongste kiezers van Nederland straks. Ze zijn wel wat hoger opgeleid, maar ook niet alleen maar. Dus dat valt eigenlijk heel erg mee."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie