Politiek
WNL

Minister Dilan Yesilgöz wil kroongetuigenregeling uitbreiden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dilan Yesilgöz wil kroongetuigenregeling uitbreiden

De kroongetuigenregeling moet worden uitgebreid. Dat is het plan van Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid. "Ik wil de kleinere vissen die een crimineel netwerk ondersteunen in de kroongetuigenregeling krijgen, zodat je eerder in het netwerk kan beginnen met oprollen." Dit zei de bewindspersoon zojuist in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Nu kan de officier van justitie alleen in uitzonderlijke gevallen toezeggingen doen aan een verdachte die bereid is een verklaring af te leggen. In ruil voor een verklaring krijgt een verdachte dan bijvoorbeeld een lagere straf. Yesilgöz wil dat die regeling op meer mensen gericht wordt.

Als bijvoorbeeld notarissen, makelaars, en financiële dienstverleners volgens het OM een rol spelen in een crimineel netwerk, moet hen ook een regeling kunnen worden aangeboden. Deze dienstverleners spelen een sleutelrol, volgens Yesilgöz. "Een crimineel netwerk onderhouden loont alleen maar als je zwart geld wit kunt wassen."

Parapluwet

Daarnaast onderzoekt Yesilgöz of het mogelijk is om een nieuwe wet te maken, die helemaal gericht is op de georganiseerde misdaad. Een dergelijke wet zou kunnen lijken op antiterrorismewetgeving die we in Nederland al kennen. "Ik zou willen dat we dat voor de georganiseerde misdaad ook veel strakker definiëren, zodat iedereen die daar tegen strijdt ook meer tools in handen heeft."

Onderdeel van die wet zou ook zijn dat geld en spullen van verdachten kunnen worden afgepakt, zonder dat een verdachte al veroordeeld is.

Minister Dilan Yeşilgöz (16 juni 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie