Politiek

Richard de Mos van Code Oranje: 'Vuurwerkverbod is fopspeen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard de Mos van Code Oranje: 'Vuurwerkverbod is fopspeen'

"Ik kan dit niet uitleggen", zegt Richard de Mos, fractievoorzitter van de grootste partij in de Haagse gemeenteraad over het vuurwerkverbod. Volgens hem is het niet te handhaven en gaat het niets oplossen. "Illegaal vuurwerk hadden ze moeten opnemen in de wapenwet. Cobra's zijn gewoon handgranaten, daar moet je hard op handhaven. Nu neem je heel veel mensen een pleziertje af, en je gaat er de problemen in de zorg niet mee oplossen", aldus De Mos bij 1 op 1.

"Het vuurwerk ligt vlak over de grens in Duitsland en Belgiƫ in de winkelschappen. Daar gaan de mensen het halen." Bovendien is er volgens De Mos al sprake van een vuurwerkverbod:

"We hebben afsteektijden. Dit verbod is een fopspeen" Hij heeft begrip voor de noodkreet die de vuurwerkbranche vandaag met paginagrote advertenties in de krant zette. De branche schrijft onder de kop 'Wij zeggen alvast sorry!', dat de politiek de coronacijfers misbruikt om het verbod er doorheen te jassen. Vermoedelijk hakt het kabinet morgen een knoop door over het verbod.

Op de vraag of De Mos zichzelf aan het verbod zal houden, zegt hij: "Ik houd mij natuurlijk altijd aan de wet." Zijn achterban roept hij desgevraagd op om voorzichtig te zijn. En voegt daaraantoe: "Steek een jaar geen vuurwerk af." Wel hoopt de Hagenees dat de Vreugdevuren (de brandende stapels pallets op het Scheveningse strand) dit jaar doorgaan. Mits het veilig kan met corona. "Ik ben een warm pleitbezorger van de vuren. Ze zijn mij heilig mits veilig."

Ondanks OM-onderzoek gepeild op drie tot tien zetels

Richard de Mos wil met zijn partij Code Oranje de Tweede Kamer in. Maurice de Hond peilt de partij op zo'n drie tot tien zetels. Tot 2012 zat hij voor de PVV in de Tweede Kamer en Haagse gemeenteraad. Daarna ging hij door als fractievoorzitter in de gemeenteraad voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Waarvan de laatste jaren als wethouder. Maar na invallen door de Rijksrecherche kwam daar in 2019 abrupt een einde aan. De verdenking luidt: schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie, meineed en corruptie. Hoewel het onderzoek nog loopt, heeft De Mos zijn werkzaamheden als fractievoorzitter inmiddels hervat.

Twee weken geleden had hij zijn laatste verhoren. "Ik kwam spraakwater te kort." De Mos zegt dat hij er heilig van overtuigd is dat hij de rechercheurs goed heeft kunnen uitleggen dat ze in een tunnelvisie zitten. "Ik geloof duizend procent in mijn onschuld. Ik hoop dat ze rechtsomkeert maken en dit ongedaan maken." De uitspraak wordt eind 2021 verwacht, een half jaar na de Tweede Kamerverkiezingen. "Mocht ik worden veroordeeld, dan zal ik vertrekken." Die afspraak heeft hij gemaakt binnen zijn politieke partij. Mos' advocaat Peter Plasman is de nummer 2 op de kandidatenlijst van diezelfde partij. Als ze beiden in de Kamer komen, zal De Mos op zoek gaan naar een andere advocaat. "Plasman wordt dan mijn collega-Kamerlid."

Burgerjury's en bindende referenda

De Mos wil vooral de Tweede Kamer in om de burger meer invloed te geven. Hij is voor het instellen van burgerpanels, een burgerbegroting en een bindend referendum waarin mensen zich voorafgaand aan nieuwe wetgeving kunnen uitspreken. Ook wil de partij dat elk ministerie een burgerjury krijgt. "Bijvoorbeeld een paar leraren die het ministerie van Onderwijs adviseren." De Mos twijfelt even bij d vraag of zo'n advies ook bindend moet zijn en hoe dat zich verhoudt tot de ministeriele verantwoordelijkheid van de minister. Uiteindelijk zegt hij "ja", en benadrukt dat politici er juist zijn om de burger te vertegenwoordigen en meer invloed te geven. "Ik zie te veel rolkofferkamerleden. Dinsdag erin, donderdag eruit. Een burgerjury dwingt hen om in gesprek te gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie