De politieke val van Jos Heijmans: het koningsdrama van Weert
- Nieuws
- De politieke val van Jos Heijmans: het koningsdrama van Weert
De gemeenteraad van Weert zette in juni burgemeester Jos Heijmans op straat na een integriteitsonderzoek. Dat werd gehouden nadat De Limburger onthulde dat Heijmans zonder mandaat subsidiegelden verdeelde. De politieke val van Heijmans mondde uit in een waar koningsdrama.
De politieke soap rondom het aftreden van Heijmans begon toen De Limburger in januari ontdekte dat Heijmans als burgemeester subsidie gaf aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter was. Deze stichting, International Award for Young People, organiseert activiteiten voor jongeren. Heijmans is als burgemeester geliefd in Weert om zijn vluchtelingenbeleid. Zo hielp hij onder meer een Syrische vrouw en kinderen onderduiken toen uitzetting dreigde, vertelt journalist Paul Bots van De Limburger in de reportage.
De politieke soap rond Jos Heijmans is de zesde aflevering van de zomerserie 'Gemeentelijke Geschillen' van ReportersNL, de regionale rubriek van Reporter Radio. Weten wanneer de politieke soap in jouw regio aan bod komt? Bekijk op de pagina van ReportersNL het uitzendschema.
Maar bij het toekennen van de 23.000 euro subsidie aan zijn eigen stichting informeert hij de raad en het college niet. Integriteitsdeskundigen beoordelen deze uitgaven zonder mandaat in de krant als belangenverstrengeling. Na de onthulling van De Limburger geeft de gemeenteraad van Weert een opdracht aan Bureau Berenschot voor een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar Heijmans.
Verwijderde mailtjes
De krant doet een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om de zaak na de onthulling verder te onderzoeken en alle feiten boven tafel te krijgen, waarop Heijmans 9.133 mailtjes uit zijn inbox verwijdert. Maar vanwege het op handen zijnde integriteitsonderzoek hebben de wethouders een back-up van de mailtjes gemaakt, waardoor ze dus niet echt verwijderd waren. De wethouders moesten dus aan Heijmans bekennen dat ze die mailbox hadden veiliggesteld na het Wob-verzoek van De Limburger. “Dat was wel een pijnlijk moment", zegt Bots.
Burgemeester Heijmans en de wethouders proberen nog nader tot elkaar te komen in een gesprek bij Commissaris van de Koning Theo Bovens in mei. De burgemeester doet een vertrekvoorstel, maar daarvoor moet onder meer wel het Wob-verzoek van De Limburger worden afgewezen. De wethouders gaan niet akkoord.
Motie van wantrouwen
De gemeenteraad is niet blij met de gang van zaken en heeft een motie van wantrouwen klaarliggen. Maar Heijmans meldt zich ziek voordat deze in stemming kan worden gebracht, vertelt Bots. In juni komt de conclusie van het integriteitsonderzoek. Bureau Berenschot concludeert dat de gemeenteraad en het college niet goed geïnformeerd zijn en dat Heijmans dus op eigen houtje de subsidiegelden aan zijn eigen stichting beheerde.
Direct na de presentatie van het integriteitsonderzoek aan de raad wordt er een nieuwe motie van wantrouwen ingebracht. De gemeenteraad neemt met grote meerderheid deze motie aan, en bezegelt daarmee het vertrek van Heijmans.
Maar ‘koning’ Heijmans is niet weg voordat hij vlak voor de stemming over de motie zich in een emotionele speech zich tot de bevolking van Weert richt.
Zondagavond (23 augustus) in Reporter Radio (19.00-20.00): Het Weerter koningsdrama