Politiek
NOS

PVV-Kamerlid Markuszower toch geen minister, oppositie wil duidelijkheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV-Kamerlid Markuszower toch geen minister, oppositie wil duidelijkheid

In de Tweede Kamer willen oppositiepartijen weten of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven. Ook vinden partijen het vreemd dat de komende regeringspartijen VVD en NSC niet reageren op het feit dat het verleden van het PVV-Kamerlid een ministerschap in de weg staat. Politiek verslaggever Wilco Boom vertelt het laatste nieuws in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Naslag

PVV-Kamerlid Markuszower wordt dus toch geen minister van Asiel en Migratie en vicepremier. PVV-leider Wilders liet via X weten dat hij zijn kandidatuur introk naar aanleiding van de uitkomst van een 'naslag', maar gaf geen verdere informatie.

"Dat is een check, een oppervlakkig onderzoek. Niet alleen van de AIVD maar ook van de Belastingdienst. En als dat zo is, informeren de diensten de formateur daarover. En die doet daarmee wat 'ie wil", aldus politiek verslaggever Wilco Boom. Ook wordt gekeken of iemand een strafblad heeft.

'Kafkaësk'

"Er moet dus wel iets in staan, en het is dus heel bijzonder dat dit bekend wordt, want normaal gesproken wordt eerst het onderzoek gedaan en vervolgens bekend gemaakt wie de kandidaat is."

Markuszower wil zelf aanblijven als Kamerlid en zijn reactie wekt de suggestie dat hij zelf niet precies weet wat er over hem naar boven is gekomen. Hij zegt dat het "allemaal kafkaësk aanvoelt."

Staatsgevaarlijk?

Oppositiepartij Denk wil van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken horen welke potentiële dreiging Markuszower nu eigenlijk vormt voor het landbestuur. "Wilders droeg dus iemand voor die volgens de veiligheidsdienst mogelijk staatsgevaarlijk is en daarom geen minister kan zijn", aldus partijleider Van Baarle. "Dan kan zo iemand toch ook geen Kamerlid zijn?"

De grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA stelt dat PVV-leider Wilders al maanden "blunder op blunder maakt". "En keer op keer op keer oorverdovende stilte van VVD en NSC. Beschaamd? Of is dit de nieuwe bestuurscultuur?", aldus partijleider Timmermans op X.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie