Politiek
EO

Volt wil in 2040 klimaatneutraal zijn: 'Europese Green Deal is niet ambitieus genoeg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt wil in 2040 klimaatneutraal zijn: 'Europese Green Deal is niet ambitieus genoeg'

Laurens Dassen, de lijsttrekker van Volt, vindt de Europese Green Deal niet ver genoeg gaan. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn maar als het aan Volt ligt, wordt dat 2040. "De wetenschap is heel duidelijk: het moet sneller", zegt hij in Dit is de Dag.

Volt-lijsttrekker Laurens Dassen over het verkiezingsprogramma (5 september 2023) - Dit is de Dag

De Green Deal werd gelanceerd in 2019 en Frans Timmermans, de lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks, was daar als Eurocommissaris verantwoordelijk voor. Maar hij had veel verder mogen gaan, vindt Dassen. "Wat ik zie is dat er juist een tegenovergestelde beweging gaande is", zegt hij. Hij hoopt dat de COP28, de klimaatconferentie die in 2028 plaatsvindt in Dubai, meer ambitieuze plannen gaat opleveren.

Verenigde Staten van Europa

Volt slaat zichzelf op de borst als enige pan-Europese partij die 'in elk Europees land zit'. In de praktijk heeft Volt naast twee zetels in Nederland alleen twee zetels in Bulgarije. In het Europees Parlement heeft de partij één zetel, namens Duitsland.

Dassen hoopt dat er ook andere pan-Europese partijen komen. De partij wil een 'Verenigde Staten van Europa': “We willen naar een Europese parlementaire democratie. Een Europees parlement waar vanuit een Europese regering wordt gevormd, zoals we dat ook in Nederland hebben", zegt hij. Een Europese regering zou dan heel snel kunnen reageren op de uitdagingen die Europa hebben. Volgens hem kunnen 'alle belangrijke thema’s van deze campagne' opgelost worden in Europa.

Als het nieuwe land, de Verenigde Staten van Europa, wordt opgericht, hoeft Nederland niet te worden opgeheven. "Dat hoor ik vaak, maar dat is niet nodig", zegt Dassen. "We zullen in Nederland veel met elkaar moeten regelen." Hij noemt onderwijs en huisvesting. Hij vergelijkt de situatie met de provincies en gemeenten in Nederland, die ook voor zaken verantwoordelijk zijn, terwijl er ook een landelijke overheid is.

Regeringsdeelname

Dassen stelt dat Volt open staat voor deelname aan een regering. "Als we nodig zijn voor een coalitie zullen we die handschoen oppakken, maar we zullen gewoon voorstellen doen, oppositie of coalitie maakt dan niet uit", aldus de Volt-leider.

Hoe verbonden zijn we met Europa?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie