Politiek
AVROTROS

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over 2019: 'Indrukwekkend, 15.000 ruggen en middelvingers op het Malieveld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over 2019: 'Indrukwekkend, 15.000 ruggen en middelvingers op het Malieveld'

Tijdens de grote demonstratie van boeren op het Malieveld werd Tjeerd de Groot uitgejouwd vanwege zijn voorstel. Het D66 Kamerlid blikte terug in Radio EenVandaag: "Ik heb me absoluut niet bedreigd gevoeld, maar het was wel indrukwekkend: 15.000 ruggen en middelvingers."

De Groot lanceerde in september zijn plan voor halvering van de veestapel. Dat is volgens hem nodig om de uitstoot van stikstof naar beneden te krijgen, zodat de natuur kan herstellen en er weer woningen gebouwd kunnen worden.

Fors minder dieren óf beëindigen

Ongeveer 70 procent van de schadelijke stikstof-uitstoot is afkomstig uit de landbouw. Volgens D66 moeten boeren minder gaan produceren voor de export. Dat betekent volgens de sociaal-liberale partij dat boeren de overstap moeten maken naar kringlooplandbouw, waarbij zij fors minder dieren houden, óf ze moeten hun bedrijf beëindigen.

Na de stikstof-uitspraak van de Raad van State, eind mei, kwam de commissie-Remkes met voorstellen aan het kabinet hoe de crisis aan te pakken. De Eerste en Tweede Kamer hebben inmiddels ingestemd met de Noodwet Stikstof van het kabinet. Daarin staat onder meer dat het veevoer stikstof-armer wordt. Ook zijn voor projecten die niet schadelijk zijn voor beschermde natuurgebieden, geen vergunningen meer nodig.

Voorlopig akkoord

Daarnaast heeft het kabinet besloten de maximumsnelheid op snelwegen overdag te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. In de loop van het komende jaar wordt duidelijk welke maatregelen de luchtvaartsector moet nemen.

De boeren en het kabinet hebben de afgelopen weken veelvuldig overleg gehad over de aanpak van de stikstof-crisis. De demonstraties van boeren gingen door, ondanks een voorlopig akkoord dat werd bereikt.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie