Politiek
WNL

Johan Remkes: Omtzigt neemt geen verantwoordelijkheid en doet aan prijsschieten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Remkes: Omtzigt neemt geen verantwoordelijkheid en doet aan prijsschieten

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niets van de strategie van NSC-leider Pieter Omtzigt. "Omtzigt heeft vanaf het begin gezegd: de extraparlementaire variant is voor mij zeer bespreekbaar. Ik begrijp er dus helemaal niks van dat hij nu de boot afhoudt", zegt Remkes in Sven op 1.

In het Kamerdebat gisteren gaf Omtzigt aan eerst een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB te willen laten onderzoeken. Volgens Remkes bevestigt dat het beeld dat de oud-informateur heeft van de strategie van Omtzigt. "Aan de kant blijven staan, geen verantwoordelijkheid nemen", vat hij die samen.

Volgens Remkes kiest Omtzigt er dus voor om een rol langs de zijlijn te spelen. Dat betekent ''prijsschieten als er een minderheidskabinet zou komen, zonder enig commitment van de zijde van NSC". Hij adviseert de VVD dan ook om niet deel te nemen aan een dergelijk kabinet. "Dat is wat mij betreft echt een njet."

Remkes stelt dat het leveren van commentaar één van de vaardigheden van Omtzigt is. "Dat heeft hem ook tot een uitstekend Kamerlid gemaakt." Maar met twintig zetels in de Kamer kun je volgens Remkes niet volstaan met het leveren van commentaar. "Dan moet je je verantwoordelijk nemen."

Luister naar de podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Vorm

Kersverse informateur Kim Putters gaat komende weken onderzoeken welke vorm een nieuw kabinet zou moeten krijgen. Volgens Remkes bestaat er ook veel onduidelijkheid over wat een extraparlementair kabinet precies inhoudt. Hij zou pleiten voor een extraparlementair kabinet "in de meest zuivere vorm".

Een dergelijk kabinet heeft een veel lossere band met de Tweede Kamer. "De Tweede Kamer is dan beter in staat om haar controlerende bevoegdheden uit te oefenen."

Verslag van Plasterk

Dan moet er ook op de inhoud nog een akkoord worden gesloten. Volgens Remkes staat in het verslag van de vorige informateur "weinig inhoudelijk", maar wel dat de verschillen overbrugbaar zijn. "Het verslag van Plasterk had wat mij betreft wel wat vollediger kunnen zijn. Men heeft natuurlijk wel over de inhoud gepraat, tenzij ze hebben zitten klaverjassen."

Remkes verwacht van de nieuwe informateur dat hij uiteindelijk aan de partijen die dan met elkaar aan tafel moeten zal vragen of die verschillen overbrugbaar zijn.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie