Politiek

Chris van Dam: te weinig 'gevoel van christendemocratie' bij Hoekstra

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chris van Dam: te weinig 'gevoel van christendemocratie' bij Hoekstra

Oud-CDA-Kamerlid Chris van Dam, bekend als de voorzitter van de commissie die de kinderopvangtoeslagaffaire onderzocht, is kritisch op Wopke Hoekstra. Hij zou "meer gevoel van christendemocratie" willen zien bij de partijleider. De partij moet zich weer meer inzetten als "barmhartige Samaritaan" die naast "mensen in de goot" gaat staan, aldus de voormalig justitiewoordvoerder. Hij zou het ook prima vinden om met de PvdA en GroenLinks "iets te gaan doen", zegt hij in Dit is de Dag.

Chris van Dam in Dit is de Dag

Afgelopen week kwam het rapport van de commissie-Spies uit, waarin de verkiezingsnederlaag wordt geëvalueerd. Het rapport liegt er niet om. Dat is goed, vindt Van Dam, want CDA’ers moeten kritisch zijn op elkaar. Van Dam haalt er onder andere uit dat de C binnen het CDA meer als 'conservatief' wordt ingevuld dan als 'christendemocratisch', en dat er een "bestuurlijke reflex" is.

Hij verwijst naar het boek van Pieter Omtzigt, waarmee veel CDA’ers het volgens hem eens zijn. "Het staan naast de mensen die in de ellende zitten, daar hebben we veel te winnen en hebben we een taak", vindt hij.

Van Dam werd bij de afgelopen verkiezingen op plaats 24 van de lijst gezet. Hier bedankte hij voor, maar hij besloot later een lagere plek op de lijst te accepteren (47) om via voorkeursstemmen gekozen te worden. Dit lukte niet, wat hem teleurstelde. "Na de verkiezingen ben ik twee weken boos geweest", vertelt hij, maar inmiddels is hij daar overheen.

Nieuwe generatie

Ondanks de partijcrisis is Van Dam positief over de toekomst van zijn partij. "Er staat een nieuwe generatie", zegt hij. "Ik zie veel dertigers en veertigers die niets anders willen dan politiek bedrijven vanuit die christendemocratische principes van de minste willen zijn en omzien naar hun naaste", aldus Van Dam.

Het CDA is momenteel op zoek naar een nieuwe voorzitter. Is dat iets voor Van Dam? Hij zegt geen 'nee', maar ook geen 'ja'. "Leiders worden binnen het CDA geroepen, die dringen zich niet naar voren", zegt hij diplomatiek.

Deze laatste opmerking deed een CDA-stemmer op Twitter al een oproep doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie