Politiek

Frans Timmermans wil niet opnieuw als 'spitzenkandidat' optreden

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans wil niet opnieuw als 'spitzenkandidat' optreden

Frans Timmermans weet nog niet of hij na deze periode door wil als Eurocommissaris, maar hij weet wel dat hij niet weer 'spitzenkandidat' van de sociaaldemocraten wil worden. "Ik heb hier een teleurstelling gehad", vertelt hij vanavond in Dit is de Dag. "Je wordt eerst gevraagd om leider te worden, en vervolgens gingen de leiders van landen bij elkaar zitten en die beslisten anders", aldus de milieucommissaris.

De huidige voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse christendemocraat Ursula von der Leyen, was geen 'spitzenkandidat' en gold bij de verkiezingen dus helemaal niet als vooruitgeschoven pion. Voor de christendemocraten was dit Manfred Weber, maar die werd na verkiezingswinst dus helemaal geen voorzitter. "Ze kozen iemand die helemaal geen campagne had gevoerd. Dat was voor mij wel even slikken…"

Als het in 2024 weer "die kant op gaat, voel ik er niks voor om dat nog een keer mee te maken", aldus Timmermans.

Luister nu: Tijs van den Brink in geprek met Frans Timmermans

Of hij Europees commissaris blijft na de huidige periode ligt aan de Nederlandse regering, vertelt hij. Het kabinet bepaalt wie men naar Brussel stuurt. "Ik neem aan dat de regering ook aan andere mensen denkt, maar ik heb er nog geen conclusie over getrokken." Hij wil sowieso wel actief blijven voor klimaatbeleid, vertelt hij: "De transformatie van onze samenleving zal door moeten gaan en we moeten met iedereen die dat wil onze schouders onder zetten."

Kerncentrales

Ondanks dat Timmermans' partij, de PvdA, niet in het nieuwe kabinet zit, is hij best positief over het regeerakkoord. Hij vindt de klimaatparaaf 'ambitieus'. Het adagium 'haalbaar en betaalbaar' is wel erg zuinig als het gaat om het milieu, vindt hij.

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen is hij niet onverdeeld positief over: "Kernenergie heeft als voordeel dat er geen uitstoot is, maar er zijn ook een aantal enorme nadelen. Kernafval bijvoorbeeld", stelt hij. "Het is geen duurzame energie. Het is niet hetzelfde als wind- en zonne-energie want het is niet hernieuwbaar, het is gebaseerd op een fossiele brandstof."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie