Politiek
KRO-NCRV

Bram van Ojik: 'Begin eerst met opvang vluchtelingen, voordat je eindgetal noemt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bram van Ojik: 'Begin eerst met opvang vluchtelingen, voordat je eindgetal noemt'

Zo snel mogelijk beginnen met het opvangen van de kwetsbare vluchtelingen, dat is wat Bram van Ojik, Tweede Kamerlid van GroenLinks wil. Dat zei hij in 1 op 1. 'Rutte zegt dat we een maatschappij met waarden zijn. Laten we dan nu beginnen met het helpen van kinderen, alleenstaande vrouwen en zieken', aldus Van Ojik.

Vanavond zal de Turkse premier Erdoğan naar Brussel afreizen voor overleg met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel om te praten over de nieuwe vluchtelingencrisis rondom de grenzen van Europa en Turkije.

Bram van Ojik van GroenLinks verwacht dat het pittige gesprekken worden die niet alleen over de vluchtelingen zullen gaan, maar vooral over de positie van Erdoğan. 'Hij wil weg uit het politieke isolement', aldus Van Ojik. En de eisen daarvoor zijn visumvrij reizen voor de Turken binnen de EU en ook verdere gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU.

Volgens Van Ojik gaan die wensen niet ingewilligd worden, omdat de mensenrechtenschennis in Turkije te groot is. Maar dat er een nieuwe vluchtelingendeal komt, is volgens Van Ojik onvermijdelijk. 'De Turken vangen ruim drie miljoen vluchtelingen op. Dan moeten we ook ruimhartig zijn en er meer geld bij doen.'

2500 kinderen

Van Ojik heeft zelf in januari een motie ingediend om gehoor te geven aan de vraag van de Grieken om in ieder geval een deel van de 2500 kinderen die zonder ouders vastzitten in de vluchtelingenkampen, op te nemen.

Andere landen hebben dit weekend inmiddels toegezegd om kinderen op te nemen, maar het Nederlandse kabinet weigert. "Ik vind dat verschrikkelijk, eerlijk gezegd. We kunnen echt wel de meest kwetsbare mensen opvangen."

Van Ojik wil niet langer praten over het aantal vluchtelingen dat we uit de kampen van Griekenland moeten opnemen. "We hebben niet de luxe hier lang over te praten. Rutte zegt dat we een maatschappij zijn met waarden. Laten we daar dan een begin mee maken."

Ster advertentie
Ster advertentie