Binnenland
KRO-NCRV

Wat is maatschappelijke diensttijd en waarom wil het nieuwe kabinet dit schrappen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is maatschappelijke diensttijd en waarom wil het nieuwe kabinet dit schrappen?

De formerende partijen willen af van de maatschappelijke diensttijd, ook wel bekend als vrijwilligerswerk voor jongeren. Inmiddels is er een petitie gestart om dit te voorkomen. Kimberley Snijders van de Nationale Jeugdraad en Eelke Dekens van 'Tijd voor Actie' vertellen bij Spraakmakers waarom de maatschappelijke diensttijd gekoesterd moet worden.

Video niet beschikbaar

Slechts één jongerenpartij zat aan tafel tijdens de formatie en dat was de NAJK, de jonge boeren. "Ontzettend fijn dat zij zijn betrokken, maar er zijn veel meer onderwerpen waar jongeren hun inspraak over moeten kunnen geven", reageert Snijders. Mede omdat er in het hoofdlijnenakkoord staat dat de vier formerende partijen de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) willen schrappen.

Wat is MDT?

MDT is een programma dat in 2018 gestart is en waar jongeren aan mee kunnen doen, een soort vrijwilligerswerk. Het draait om drie aspecten: vrijwillige inzet, talentontwikkeling en andere mensen ontmoeten. "Het bijzondere is dat jongeren aangeven daar weer kracht te vinden, waar ze vaak alleen thuis zitten. Daar komt een wij-gevoel van, we doen het samen. Binnen drie dagen denken ze vaak: wat kan ik in mijn eigen omgeving doen?" zegt Dekens.

'Vrijwilligerswerk is duf'

"Afgelopen jaar hebben ongeveer honderdduizend jongeren meegedaan met een MDT-traject. Dus dat zijn ontzettend veel jongeren die iets hebben kunnen bijdragen", voegt Snijders toe. Bovendien blijven veel jongeren hangen bij zo'n organisatie. "Vrijwilligerswerk voelt voor sommige jongeren soms een beetje duf of je weet niet precies wat je kan verwachten. MDT is de afgelopen jaren uitgegroeid tot iets om jongeren daar enthousiast over te maken."

Zonde

Dekens benadrukt dat MDT juist nu heel belangrijk is. "In het hoofdlijnenakkoord gaat het niet over vergrijzing, eenzaamheid, mentale zorgen rondom jongeren. Als MDT ergens op inspeelt, is het dat. Als de zorg onbetaalbaar wordt, er te weinig mensen voor zijn, zullen we dat vanuit vrijwillige inzet moeten doen." Snijders kijkt er hetzelfde naar. "Ik zou het ontzettend zonde vinden als de kennis die is opgebouwd over hoe we jongeren op een goede manier kunnen betrekken en bereiken verdwijnt."

Wantrouwen

In totaal maakten zo'n honderdduizend jongeren afgelopen jaar aanspraak op de MDT. Het wordt nu dus ook makkelijker te toetsen hoe effectief het is. "Precies op dat punt wordt het afgeschaald. Dat vind ik zonde van al het geld en de inzet van de afgelopen jaren", zegt Snijders. "Als jongere bouw je dan wantrouwen op tegen de overheid als zo’n grootschalig programma wordt opgebouwd en volledig verdwijnt, terwijl er zoveel tijd en energie in is gaan zitten."

Kostenplaatje

"De belangrijkste kosten zitten in goede begeleiding van jongeren. Het gaat niet alleen om het regelen van een plek, maar je start bij de jongeren. Wat wil je, wat sluit bij je aan? Vervolgens ga je op zoek en heb je ook begeleiding", zegt Dekens over het kostenplaatje van MDT. De overheid trekt er namelijk 200 miljoen euro per jaar voor uit, maar wat het oplevert wordt niet genoemd. "Het moet een eer voor de overheid zijn om hieraan bij te dragen. Mensen betalen belasting en dat wordt aan heel veel dingen uitgegeven, maar voor elkaar zorgen en samenleven kunnen jongeren in voorop gaan", aldus Dekens.

Verantwoordelijkheid

Dekens vindt dat er wel "kritisch" gekeken kan worden naar het netwerk van MDT. Zo zou er bijvoorbeeld beter gekeken kunnen worden hoe MDT kan samenwerken met onderwijs, defensie en gemeentes. "We moeten met de coalitie en de regeringspartijen in gesprek gaan", stelt Dekens. "De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid, het gebeurt niet vanzelf", reageert Snijders.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie