Politiek
WNL

Voorzitter stichting MOB Johan Vollenbroek: kabinet brengt eigen bouwagenda in gevaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter stichting MOB Johan Vollenbroek: kabinet brengt eigen bouwagenda in gevaar

Het kabinet brengt de eigen bouwagenda in gevaar. Dat zei voorzitter Johan Vollenbroek van de stichting Mobilisation for Environment (MOB) vanochtend in Sven op 1. Vollenbroek vecht met de stichting de tijdelijke ontheffing voor uitstof van stikstof bij bouwprojecten aan. Als hij gelijk krijgt van de rechter, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de bouw in heel Nederland. “Laat de regering nu met een plan komen, daar zijn we helemaal bereid om over te praten.”

Eerder vocht Vollenbroek met de stichting de stikstofaanpak van de overheid met succes aan. De vrijstelling van de bouwprojecten was destijds een van de oplossingen in de stikstofcrisis. Nu richt hij zijn peilen op die tijdelijke ontheffing. Kern van de zaak is de vraag of het kabinet de bouwfase van projecten vrij mag stellen van de verplichting om een natuurvergunning aan te vragen. Volgens MOB is deze vrijstelling in strijd met Europese natuurwetgeving. De rechter doet daar over 12 weken uitspraak over.

Bij gelijk van MOB dreigt dus een bouwstop. Een dergelijke bouwstop zou voorkomen kunnen worden – per sector – als het kabinet in Brussel een vrijstelling aanvraagt voor bijvoorbeeld woningbouwprojecten. “Laten we eerlijk zijn: de woningbouw heeft slechts een heel klein aandeel in de totale stikstofuitstoot.” Probleem is volgens hem echter dat het kabinet met het aanvragen van deze vrijstelling te laat is. “Nu kan het weer een half jaar duren, maar dat had drie jaar geleden ook al gekund.”

Woningnood

Het moge duidelijk zijn: een dergelijke procedure is tijdrovend, en dat terwijl de woningnood hoog is. Vandaag vertelde minister de Jonge aan De Telegraaf dat het doel om 100.000 woningen te bouwen nu al niet lijkt te lukken. Vollenbroek vindt niet dat zijn stichting met de rechtszaken woningzoekers nog verder in de problemen brengt. “Wij zien ook dat de woningbouw van start moet. En wat ons betreft kan die ook van start.” Hij hamert steeds op die Bursselse procedure. “Het kabinet blijft falen om de stikstofuitstoot te reduceren in Nederland, en daarmee wordt de natuur nog steeds veel te zwaar belast.”

Kamerbrief

Afgelopen vrijdag stuurde de verantwoordelijk minister, Christianne van der Wal, een brief naar de Tweede Kamer met daarin de grote lijnen van haar stikstofaanpak. 25 miljard wordt daarin uitgetrokken voor de aanpak van het probleem. Volgens Vollenbroek is dat helemaal geen plan, maar is het “een soort contourennota die er jaren geleden al had moeten liggen”. Er staat volgens hemt niks praktisch in. “Er is een grote zak geld van 25 miljard, maar er is geen plan.”

Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie