Politiek

Miljoenennota: robuuste groei, 'Nederland houdt zich knap staande'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Miljoenennota: robuuste groei, 'Nederland houdt zich knap staande'

[NOS] Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Miljoenennota: robuuste groei, 'Nederland houdt zich knap staande'

Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog "robuust". Hoekstra spreekt van een "normaal groeitempo". Volgens hem houdt Nederland "zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt".

Veel van de gepresenteerde cijfers waren de afgelopen tijd al uitgelekt. Hoekstra benadrukt dat de groei mogelijk negatief kan worden beïnvloed door internationale handelsconflicten en de brexit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koopkracht

Het kabinet komt volgend jaar met een extra lastenverlichting van 3 miljard euro en volgens de vandaag gepresenteerde cijfers is er al met al een gemiddelde koopkrachtstijging van 2,1 procent. Werkenden en mensen met een middeninkomen profiteren het meest; gepensioneerden gaan er in doorsnee 1,1 procent op vooruit. De arbeidskorting, de algemene heffingskorting en de zorgtoeslag gaan omhoog, de inkomstenbelasting wordt verlaagd.

In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, gaat de winstbelasting voor grote bedrijven volgend jaar niet omlaag. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar in stappen verlaagd.

Lage werkloosheid

De bewindslieden trekken volgend jaar onder meer extra geld uit voor meer betaalbare woningen, de jeugdzorg, de versnelde afbouw van de gaswinning en de rechtspraak.

Hoekstra voorziet ook in 2020 nog een begrotingsoverschot (voor het vijfde jaar op rij) en wel van 0,3 procent, maar het jaar erop zou het overschot kunnen omslaan in een tekort. De staatsschuld daalt onder de 50 procent, de werkloosheid komt uit op 3,5 procent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Investeringen innovatie en infrastructuur

Verder wil het kabinet onderzoeken hoe een investeringsfonds eruit gaat zien. Nu de rente extreem laag is, wil het kabinet investeringen doen om de economie in zware tijden te stimuleren. Het geld moet onder meer naar innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. De details van het fonds zijn nog niet duidelijk: het kabinet wil begin volgend jaar met uitgewerkte plannen komen.

Het kabinet gaat uit van een gemiddelde zorgpremie van 118,50 euro per maand, dat is zo'n 3 euro meer dan nu. De uiteindelijke premies worden in november door de verzekeraars vastgesteld.

De Tweede Kamer praat morgen en overmorgen over de vandaag gepresenteerde plannen, in de Algemene Politieke Beschouwingen.

Ster advertentie
Ster advertentie