Politiek
BNNVARA

Thijssen (PvdA): 'Onacceptabel dat stikstofrechten ingezet worden voor asfalt in plaats van huizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thijssen (PvdA): 'Onacceptabel dat stikstofrechten ingezet worden voor asfalt in plaats van huizen'

Het stikstofdebat in de Tweede Kamer staat morgen op het programma. Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) reist door het land om de stikstofproblematiek met eigen ogen te zien. In De Nieuws BV zegt hij dat er een verbod moet komen op het opkopen van stikstofrechten door Rijkswaterstaat. "Ik vind het onacceptabel dat we stikstofrechten inzetten voor asfalt in plaats van voor het bouwen van huizen."

In de gemeente Stichtse Vecht (Utrecht) zag Thijssen dat Rijkswaterstaat de stikstofrechten van een boerderij had opgekocht. Dit om meer asfalt aan te leggen voor de verbreding van de A27. Thijssen ziet liever dat deze stikstofrechten ingezet worden voor het bouwen van nieuwe huizen, dit zal hij ook morgen tijdens het debat inbrengen.

Wat zijn stikstofrechten?

Agrarische ondernemers en boeren hebben stikstofrechten. Deze bepalen hoeveel stikstof ze per jaar uit mogen stoten. Deze rechten kunnen worden opgekocht als bijvoorbeeld de veestapel verkleind wordt of als de boer stopt met bedrijfsvoering. Volgens Thijssen is het een groot probleem dat Schiphol en Rijkswaterstaat op zoek zijn naar stikstofrechten om op te kopen. Nu had Rijkswaterstaat de rechten opgekocht voor het verbreden van de A27, maar de gemeente Utrecht had de rechten ook goed kunnen gebruiken, namelijk voor het bouwen van huizen. "Zo lopen bouwprojecten vertraging op omdat ze niet voldoende stikstofrechten hebben. Ik vind het onacceptabel dat we stikstofrechten inzetten voor asfalt in plaats van voor het bouwen van huizen."

Verbod Rijkswaterstaat opkopen stikstofrechten

In het coalitieakkoord staat dat de regering meer asfalt aan wil leggen en nog een vliegveld wil openen bij Lelystad. Thijssen wil dat minister Christianne van der Wal, Minister voor Natuur en Stikstof, haar verantwoordelijkheid neemt. "Wij (PvdA) willen dat de minister zorgt dat wat er gedaan wordt in het belang van de samenleving is."

Een voorstel van Thijssen is om Rijkswaterstaat te verbieden om nog stikstofrechten op te kopen. "De regering kan kiezen: huizenbouw mogelijk maken of meer asfalt leggen. En ze kiezen nu voor asfalt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie