Politiek
WNL

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór de verkiezingen van 6 juni duidelijkheid over komen, zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De Tsjechische geheime dienst kwam mogelijke omkoping van Europese politici door Rusland op het spoor. In ruil voor geld, moesten zij pro-Russische standpunten innemen. Ook Nederlandse politici stonden op de radar van de geheime dienst van Tsjechië. Daarvan is echter niet duidelijk om wie het gaat. Dat frustreert Eickhout. Hij hoopt dat snel boven water komt. "Hugo de Jonge heeft vrij weinig informatie aan de Kamer gegeven. Ik hoop dat hij dat doet, omdat er nog intensief onderzoek wordt gepleegd."

'Belang wordt onderschat'

De Europarlementariër zegt dat dit soort zaken helder moeten zijn voordat wij op 6 juni gaan stemmen voor het Europees Parlement. "Mensen moeten weten hoe diep die beïnvloeding van onze Europese politiek is, voordat wij naar de stembus gaan."

Eickhout benadrukt het belang van de Europese verkiezingen. "Dat wordt wel eens onderschat, maar het gaat echt over de toekomst van Europa. Wil je een sterk of een zwak Europa? Die keuze wordt op 6 juni gemaakt."

Invloed Qatar, China en Rusland

Volgens Eickhout onderschatten wij hoe zeer regimes zoals Qatar, China en Rusland van binnenuit Europa proberen te beïnvloeden. "Dat doen ze op allerlei manieren. Via technologie, via data, via social media en soms met het omkopen van politici."

De Europese politici waarvan bekend is dat zij betrokken waren bij de Qatargate, lopen "hier weer rond", zegt Eickhout. Het gaat daarin om politici die zijn omgekocht door de oliestaat. "Ze zijn allemaal uit de fracties gegooid, maar ze zijn niet meer in gevangenschap. Het zijn nu individuele Europarlementariërs en hebben vrij weinig invloed. Het is wel bevreemdend om ze rond te zien lopen."

Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks-PvdA): 'Mensen moeten weten hoe diep beïnvloeding van onze Europese politiek is' (25 april 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie