Politiek
EO

Volt wil Europese regering met Europese ministers

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt wil Europese regering met Europese ministers

Een Europese regering met Europese ministers. Dat is de stip aan de horizon voor de pro-Europese partij Volt, die volgens de peilingen één of meerdere zetels gaat halen bij de verkiezingen volgende week. Het moet ongeveer hetzelfde georganiseerd zijn als in Nederland, zegt lijsttrekker Laurens Dassen in Dit is de Dag. "De manier waarop het nu functioneert is niet goed genoeg".

Video niet beschikbaar

De Europese regering vraagt wel om goede inspraak van burgers. "Om te zorgen dat we daar dus ook als Europeanen inspraak in hebben, wil je ook zorgen dat het Europees parlement een volwaardig parlement wordt", aldus Dassen. "Op dit moment is dat nog niet het geval."

Ook op andere vlakken moeten er dingen veranderen: "Op de korte termijn willen we zorgen dat de Europese Unie effectiever en daadkrachtiger wordt, door bijvoorbeeld af te stappen van het veto-recht. Nu hebben alle Europese lidstaten nog een veto, waarmee ze effectieve en daadkrachtige besluitvorming tegen kunnen houden."

Milieu het belangrijkste punt

Grensoverschrijdende problemen zoals klimaatverandering moeten grensoverschrijdend worden aangepakt, vindt Volt. "Als ik een onderwerp moet noemen, dan is het klimaat," vertelt Dassen. "Mochten we aan de onderhandelingstafel komen te zitten, is dat ook het eerste onderwerp waarop we gaan inzetten."

Volt heeft grote verwachtingen van technologische ontwikkelingen om het milieu te redden. Zo wil de partij een Europese hyperloop aanleggen - "een soort magneettrein in een buis", en wil de partij af van het taboe op kernenergie.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie