Politiek
EO

Partij voor de Dieren gelooft niet in CPB-doorrekening: 'Schijnzekerheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Partij voor de Dieren gelooft niet in CPB-doorrekening: 'Schijnzekerheid'

In tegenstelling tot veel andere partijen liet de Partij voor de Dieren haar plannen niet doorrekenen door het CPB. De modellen zijn niet toegespitst op de plannen van de partij, zo zei lijsttrekker Esther Ouwehand in een verkiezingsspecial van Dit is de Dag. "Als je een radicale koerswijziging voorstelt, dan past het niet in de modellen."

Video niet beschikbaar

Regeren

De Partij voor de Dieren stelde zich onder Marianne Thieme lang op als getuigenispartij. Ouwehand wil daar verandering in brengen: ze is bereid regeringsverantwoordelijkheid te dragen. De partij is er klaar voor, denkt ze, "maar de vraag is of andere partijen klaar voor ons zijn", aldus de lijsttrekker.

Het niet laten doorrekenen door het CPB hoeft te partij niet tegen te houden, vindt Ouwehand, die al vijftien jaar in de Tweede Kamer zit. De doorrekeningen vormen toch maar "schijnzekerheid", vindt ze.

Economische groei is een probleem

De Partij voor de Dieren heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat economische groei geen oplossing is, maar een probleem. "Ons economisch model is gebaseerd op uitputting van de aarde en dat hou je niet vol. Als je met dit businessmodel naar de bank zou gaan om een onderneming te beginnen en een lening aan te vragen, word je uitgelachen..." stelt ze. "Een economie die meer opbrengt dan de aarde van zichzelf kan regenereren, dat kan niet."

De Partij voor de Dieren is de enige partij die zo radicaal is, maar in het buitenland krijgen de ideeën steun, vertelt Ouwehand. In Groot-Brittannië heeft het Ministerie van Financiën geconcludeerd dat het economische systeem anders moet, aldus de lijsttrekker.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie