Naar homepage
Politiek

Rutte wil een nieuwe bestuurscultuur, maar zo nieuw zijn de VVD-leider zijn ideeën niet

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte wil een nieuwe bestuurscultuur, maar zo nieuw zijn de VVD-leider zijn ideeën niet

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte erkent dat hij fouten heeft gemaakt die hebben geleid tot de vertrouwenscrisis in politiek Den Haag. Politiek verslaggever Xander van der Wulp bespreekt in het NOS Radio 1 Journaal Rutte zijn ideeën voor een nieuwe bestuurscultuur.

Rutte pleitte in Nieuwsuur, waar te gast was, onder meer voor een dunner regeerakkoord waarin niet alles over elk onderwerp is vastgelegd.

Ambtelijke stukken moeten sneller worden vrijgegeven, in de ministerraad moet meer ruimte komen voor discussie en de fractie-overleggen op maandag moeten minder belangrijk worden, zei hij.

Geen nieuwe ideeën

Hij kwam met weinig nieuwe ideeën, zegt van der Wulp. "Het viel me op dat hij steeds zei dat hij niet alles anders wil gaan doen."

Toch was Rutte in het programma te gast om over zijn aangekondigde 'radicale ideeën' te praten en zijn eigen rol daarin.

Herman Tjeenk Willink zei in zijn eindrapport als informateur dat een sterkere positie voor de Tweede Kamer en een andere bestuursstijl ook "een andere invulling van het premierschap" eisen.

Fouten

Terugblikkend op tien jaar premierschap, zei Rutte vaak te weinig ruimte te hebben gegeven aan debat binnen het kabinet. Hij verkoos snelle besluitvorming en een goede sfeer vaak boven discussie over "grote maatschappelijke onderwerpen".

Is er kans dat echt wat gaat veranderen? ''Als er een kans is dan is het nu,'' zegt van der Wulp. "Maar dan moet het wel nog waargemaakt worden.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie