Politiek
BNNVARA

Henk Nijboer (PvdA): 'Bedrijven met hoge winst door crisis moeten extra belasting betalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Nijboer (PvdA): 'Bedrijven met hoge winst door crisis moeten extra belasting betalen'

De energierekening kan met honderden euro's oplopen, de benzineprijs is ongekend hoog en daar komt nog een historisch hoge inflatie bovenop. Vooral de midden en lage inkomens hebben hieronder te lijden. De overheid moet ingrijpen om deze mensen te helpen, maar waar moet dat van betaald worden? Als het aan Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) ligt, met het invoeren van een 'overwinstbelasting', zegt hij in De Nieuws BV.

Overwinstbelasting

Maar wat is die overwinstbelasting precies? "Er zijn bedrijven die in deze tijd enorme winsten maken", legt het PvdA-Kamerlid uit. "De gas- en olieprijzen zijn enorm. Het is niet normaal hoeveel winst Shell en Exxon nu maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De overheid trekt veel geld uit om huishoudens helpen rond te komen. En dat moet ergens van betaald worden. In Engeland komt er ook een overwinstbelasting van 25%, dat zou Nijboer ook graag in Nederland zien. "Ik ben er groot voorstander van dat bedrijven die nu profiteren van de crisis, en van de oorlog in Oekraïne, een extra bijdrage leveren."

Voorjaarsnota

Tijdens het debat over de voorjaarsnota gaat Henk Nijboer een voorstel indienen om die overwinstbelasting voor elkaar te krijgen. De vraag is of dit voorstel kans maakt bij het huidige kabinet, maar Nijboer ziet het rooskleurig in: "Er wordt ook over gesproken in de landen om ons heen. In België en Frankrijk zijn er voorstellen gedaan, Engeland heeft het al aangekondigd, in Duitsland wordt erover gesproken. Dus ik hoop ook hier op steun."

Week van Kee: Henk Nijboer (PvdA): "Bedrijven met hoge winst door crisis moeten extra belasting betalen" - De Nieuws BV Politiek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie