Politiek
BNNVARA

NPO werkt aan echtheidsstempel in strijd tegen ‘Fake News’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO werkt aan echtheidsstempel in strijd tegen ‘Fake News’

In de strijd tegen nepnieuws werkt de NPO achter de schermen aan technologie om elke video van een echtheidsstempel te voorzien. Dat zegt NPO-bestuurder Martijn van Dam in De Nieuws BV. Van Dam vreest dat nepnieuws door technologische ontwikkelingen een steeds groter gevaar gaat vormen voor de betrouwbaarheid van nieuws.

Video niet beschikbaar

Van Dam vindt dat we ons 'ernstig zorgen moeten maken' over nepnieuws. Zo is het door 'deep fake'-technologie steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. "Die technologie komt letterlijk binnen handbereik, namelijk op je mobiel, en dat betekent: iedereen kan dit gaan maken en het is niet meer van echt te onderscheiden."

Giftige cocktail

Van Dam waarschuwt voor een optelsom van ontwikkelingen. Allereerst verspreidt het publiek zich steeds meer, "we komen steeds meer in ons eigen mediawereldje terecht." Algoritmen sturen je op internet 'een bepaalde kant op'. Nepnieuws is daarbij in het voordeel, omdat het meer spektakel oplevert. Met 'deep fakes' daarbij opgeteld kun je straks 'echt van nep' niet meer onderscheiden, vreest van Dam.

Deep fakes opsporen

Naast een echtheidsstempel, werkt de NPO daarom aan 'publieke algoritmen' waardoor je binnen de NPO ook 'de andere kant van het verhaal' te horen krijgt. "Daarnaast investeren we in technologie waarmee je 'deep fakes' kunt herkennen."

Nepnieuwsomroepen

Van Dam is niet bang omroepen zelf een bron zullen vormen van misinformatie. "Die grens trekken wij altijd wel, als publieke omroep’", zegt van Dam. "Wij hebben een journalistieke code, waarvan we verwachten dat iedereen zich daaraan houdt en we hebben ook een onafhankelijke ombudsman.’"

NPO wil echtheidskeurmerk voor media

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie