Politiek
WNL

Kees van der Staaij (SGP): 'We hebben te hoge verwachtingen van de nieuwe bestuurscultuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Staaij (SGP): 'We hebben te hoge verwachtingen van de nieuwe bestuurscultuur'

SGP-leider Kees van der Staaij is "enigszins sceptisch" over het begrip nieuwe bestuurscultuur. "Het is een soort containerbegrip geworden, waar van alles van wordt verwacht." Dit zei het langstzittende Tweede Kamerlid (ruim 24 jaar) vanochtend in Sven Op 1.

Van der Staaij leidde een commissie die de werking van de Kamer moest onderzoeken, en kwam met een aantal voorstellen om het functioneren te verbeteren. Over een nieuwe bestuurscultuur is hij dus sceptisch, want: "Het kan heel gauw een 'debatdingetje' worden. Ik zou zeggen: doe je werk zo goed mogelijk, en spreek zo concreet mogelijk af wat je daaronder verstaat." Het gevaar is volgens hem dat men niet realistisch kijkt naar een nieuwe cultuur, wat uiteindelijk leidt tot cynisme.

Enquête

Van der Staaij reageerde ook op de resultaten van de enquête in de Telegraaf die zaterdag werden gepubliceerd. Uit die enquête bleek dat ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat politici te veel met zichzelf bezig zijn, en te weinig met het oplossen van problemen. 'Het geeft hun gevoelens weer, dat Nederlanders vinden dat men in Den Haag te veel met incidenten bezig is, aldus de SGP-leider. "Ik vind het niet altijd zo, er gaan ook heel veel dingen goed. Daar is weinig aandacht voor."

Minder partijen

Op dit moment kent de Tweede Kamer twintig fracties. Van der Staaij gaf aan dat zijn persoonlijke opvatting is "dat het geen gemis zou zijn als er wat minder Kamerfracties zouden zijn." Tegelijkertijd is de SGP-leider tegen een kiesdrempel. "De kiezer kan zelf ook grote schoonmaak houden om de vier jaar, en dat doen ze ook. Ik heb vertrouwen in het zelfreinigend vermogen door de kiezer zelf."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie