Politiek

'Groot-Brittannië drijft naar Amerika, weg van Europa'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Groot-Brittannië drijft naar Amerika, weg van Europa'

Met de grote overwinning van Boris Johnson bij de laatste verkiezingen lijkt de Brexit op 31 januari 2020 dan toch te gaan gebeuren. David Marchant is Brits én Nederlands. Hij houdt zijn hart vast als hij naar zijn geboorteland kijkt. "Groot-Brittannië drijft naar het Westen, richting Amerika en weg van Europa."

"Als je op het eiland bent merk je er niet zoveel van." Van een afstand zie Marchant wel wat er gebeurt en hij houdt zijn hart vast. "Als 60 miljoen mensen armer worden de komende 15 jaar, ja dan maak ik me wel zorgen." Vanessa Lamsvelt, verslaggever bij EenVandaag, merkt op dat die wanhoop wel heel erg vanuit Nederland wordt belicht. "Natuurlijk is er een grote groep die Brexit absoluut niet wil en teleurgesteld is in de overwinning van Johnson. Maar er is ook een grote groep die wel in Brexit gelooft."

Brexit is als zwartepietendiscussie

De Brexit zorgt voor verdeeldheid in Groot-Brittannië merken zowel Lamsvelt als Marchant. In Engeland sprak Lamsvelt een Nederlandse man die daar al langer woont. Hij vergeleek de Brexit met de zwartepietendiscussie in Nederland. "Alleen dan tien keer erger."

Marchant merkt het aan zijn moeder. "Haar hele vriendenkring is, niet kwijt, maar het is een onderwerp dat je nooit ter tafel brengt, de Brexit of politiek überhaupt." Ook vrienden van Lamsvelt die tegen Brexit zijn, vermijden de conversatie. "Het verdeeld zo hard", zegt Lamsvelt. "Het gaat echt over identiteit. Voel je je Europees of Brexiteer-Brit?"

Brexit-moeheid

Beiden denken dat de grote overwinning van Johnson mede is veroorzaakt door de Brexit-moeheid. Daarnaast heerst er veel woede. Lamsvelt: "Mensen die kwaad waren en normaal nooit op Johnson zouden stemmen, zeggen nu, ik wil gewoon dat Brexit gebeurt."

'Charismatische Bom'

Johnson lijkt nu voor elkaar te krijgen wat May niet lukte. Lamsvelt: "Hij is super charismatisch, wel omstreden, maar hij verkoopt niet iets heel anders dan zij." Toch boekt hij met zijn stijl meer succes bij de Britten, wat hij mogelijk voort kan zetten in 2020. "Ik vind het interessant om te zien wat hij met de charismatische bom die hij is teweeg kan brengen."

David Merchant houdt hart vast voor Brexit

Ster advertentie
Ster advertentie