Politiek

50Plus-lijsttrekker: ook Corrie van Brenk moet zich houden aan verkiezingsprogramma

KRO-NCRV
foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 50Plus-lijsttrekker: ook Corrie van Brenk moet zich houden aan verkiezingsprogramma

Wie denkt dat 50Plus haar verzet laat varen tegen het pensioenakkoord, komt bedrogen uit. Voor de seniorenpartij is er alleen "een hoofdlijnen-akkoord", zo benadrukt de nieuwe 50Plus-lijsttrekker Liane den Haan in 1 op 1. Of het beklonken pensioenakkoord wordt onderschreven door de seniorenpartij, hangt af van de verdere invulling volgens Den Haan. "Maar zoals het er nu uitziet, is het een slechte uitwerking."

Aan 1 op 1-interviewer Sven Kockelmann vertelt Den Haan dat haar partij nog niet akkoord is met het nieuwe en flexibeler pensioenstelsel. "We hebben niet ingestemd met het nieuwe systeem maar met de richting onder de voorwaarden dat we in de uitwerking een goed pensioen krijgen voor de huidige generatie gepensioneerden maar ook voor de toekomstige generatie gepensioneerden."

Als het ligt aan Den Haan, blijft 50Plus nadrukkelijk betrokken bij de onderhandelingen over de verdere uitwerking van het pensioenakkoord onder verantwoordelijkheid van D66-minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees, vakbonden en de werkgevers. "In gesprekken met mensen van 50Plus de afgelopen maanden is dit er uit gekomen: we hebben geprobeerd nee te zeggen tegen het akkoord maar daarmee hebben we tot nu toe weinig bereikt. Het is belangrijk om aan tafel te zitten, om mee te praten."

Nieuwe politieke leider

Maar de seniorenpartij is dus niet bij voorbaat tegen het akkoord dat nu op tafel ligt, haast Den Haan zich te zeggen. Daarmee distantieert ze zich van de Tweede Kamer-50Plus-fractievoorzitter Corrie van Brenk die het op tafel liggende pensioenakkoord naar de prullenbak heeft verwezen en blijft vasthouden aan het 50Plus-verkiezingsprogramma van 2017. "Er is een nieuw verkiezingsprogramma en dan gaan we ons met z'n allen aan dat programma houden. Ook mevrouw Van Brenk moet zich aan het nieuwe programma houden." Om eraan toe te voegen dat de politieke realiteit bij 50Plus voorgoed is veranderd: "Er is een nieuwe politieke leider. Er ligt een nieuw concept-verkiezingsprogramma en daarmee gaan we allen voorwaarts. En daar moet iedereen zich ook aan houden. Dus ook mevrouw Van Brenk."

Op 3 oktober werd Den Haan gekozen door de leden van 50Plus tot hun lijsttrekker voor de Tweede Kamer. Ze kreeg 52 procent van de stemmen, haar concurrent en 50Plus-fractievoorzitter Van Brenk 42 procent. En daarmee werd ze de opvolger van Henk Krol, die de partij verliet na maanden van interne en hevige gevechten om de politieke macht. Den Haan heeft haar sporen verdiend als directeur van ouderenorganisatie ANBO. Ze staat dus vooralsnog als een outsider te boek. De conflicten bij 50Plus heeft ze vanaf de zijlijn gevolgd.

'De Kracht van Plus'

Gisteren lanceerde lijsttrekker Den Haan het het nieuwe verkiezingsprogramma van 50Plus genaamd 'De kracht van Plus’. Opvallende punten: de seniorenpartij maakt zich sterk voor herintroductie van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, dat is nu 67. Daarnaast valt te lezen in het verkiezingsprogramma dat de pensioenen jaarlijks gelijke tred moeten houden met de inflatie respectievelijk prijsstijgingen.

Andere blikvanger uit het verkiezingsprogramma: het op termijn afschaffen van een basisbedrag betalen aan zorgkosten aan de zorgverzekeraar. Op de vraag van Sven hoe dan dit wordt gefinancierd aangezien het schrappen van eigen risico alleen al 4,5 miljard euro per jaar kost, is het antwoord van Den Haan weinig concreet. "Maar die dekking komt er ook echt. Daar wordt op dit moment aan gewerkt."

De kandidatenlijst van 50plus moet nog nader worden ingevuld, wil Den Haan nog kwijt. "Die lijst wordt 27 november overgeheveld aan het hoofdbestuur." Namen wil ze nog niet verklappen. "Maar er staan in elk geval geen Bekende Nederlanders op." Hetzelfde geldt voor prominent 50Plus-politicus Martin van Rooijen, die ook op de lijst ontbreekt. "Die heeft aangegeven in de Eerste Kamer te willen blijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie