Politiek
AVROTROS

Akkoord noopt tot zorgen over economie en internationale reputatie van Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord noopt tot zorgen over economie en internationale reputatie van Nederland

Er staat een plan op papier, 26 pagina’s en dan ook nog een korte uitleg met de cijfers erbij. De vier partijen geloven in hun plannen, maar prof. dr. Bas Jacobs, econoom en verbonden aan de VU, verheugt zich niet op dit kabinet. Hij maakt zich zorgen over open eindes en beloftes die niet waargemaakt kunnen worden.


“Als econoom zie ik dat er een hoop niet goed beleid wordt gevoerd. Publieke doelen worden met veel te veel geld gerealiseerd. Kostbaar en macro-economisch niet handig.”

Een voorbeeld is de woningbouw. Er worden stappen gezet, beaamt Jacobs, maar er wordt niet fundamenteel hervormd. Daarnaast is er de arbeidsmarkt. “Daar staat bijna niets over in het regeringsakkoord, terwijl er toch wel schaarste en krapte is.” Er is een onopgeloste hervormingsagenda. “Ik zie er niet zo gauw van komen.”

“Ik vrees toch dat er, net zoals we in Amerika zagen met Trump, best wel wat schade kan ontstaan door populistisch beleid. Dat is voor de economie en de internationale reputatie van Nederland niet goed.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie