Politiek
WNL

Schipholbaas Sondag: 'Tweede Kamer brengt Schiphol in gevaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schipholbaas Sondag: 'Tweede Kamer brengt Schiphol in gevaar'

Interim-CEO van Schiphol Ruud Sondag vindt dat de Kamer de luchthaven in gevaar brengt door de waarschijnlijke meerderheid voor de motie van CDA-leider Henri Bontenbal. In de motie staat dat overstappers op het vliegveld extra worden belast om op deze manier de verlaging van de energiebelasting te dekken. “Dat is niet het goede motief wat mij betreft”, zegt hij bij Sven op 1.

De plannen van de CDA-leider leveren een gevaar op voor de economie rondom de luchthaven. Volgens KLM leiden deze plannen tot 34% minder overstappende passagiers. Sondag zegt: "Ik denk dat ze gelijk hebben. 30% verdwijnende passagiers brengt de hub in gevaar. De hub is ons economisch motief om de schaal van luchtvaart te hebben die we hebben."

CO2-verlaging

Als het om CO2-reductie zou gaan, "dan begrijp ik dat je denkt aan dit soort oplossingen", zegt Sondag. Transferpassagiers zwaarder belasten zal volgens verschillende onderzoeken kunnen leiden tot afkalving van de volumes. Sondag stelt dat je er niks mee bereikt. "De transferpassagiers gaan dan gewoon via Madrid, Parijs of Londen."

Sondag zou vandaag eigenlijk met Bontenbal in gesprek gaan, maar dat is door omstandigheden niet doorgegaan. "Maar dan zou ik hem ook gezegd hebben: als je kijkt naar deze sector en allerlei studies die wij hebben gedaan, die ons inzicht geven in wat de oorsprong van dit CO2-probleem is, dat is toch de constante groei van deze sector?"

Hoekstra

Wopke Hoekstra zei gisteren als kandidaat-Eurocommissaris Klimaat tijdens zijn klimaatexamen bij het Europees Parlement: 'Ik ga achter de luchtvaart aan.' Er moeten volgens Hoekstra minder vliegbewegingen komen en hogere belastingen. Sondag zegt er niet nerveus van wakker te worden. "Ik denk dat alles wat je mondiaal gesproken kan doen in deze sector aan belastingheffing in de zin van de luchtvaart, de beste manier is om te zorgen de concurrentieverhoudingen gelijk blijven", zegt Sondag. Toch vreest hij voor de uitvoerbaarheid van de plannen. "Het is niet eenvoudig."

De topman van Schiphol pleit voor Europese wetgeving die vluchten over langere afstanden hoger kan belasten, ook vluchten buiten Europa dus. Volgens Sondag zijn een aantal andere Europese luchthavens hier al mee aan het experimenteren. "Dus afstand gerelateerde heffing en niet op transferpassagiers." Dit zou tevens kunnen leiden tot een goede prikkel voor luchtvaartmaatschappijen om te investeren in nieuwe innovaties om schonere vliegtuigen te laten vliegen.

Melkkoe

Volgens de interim-CEO van Schiphol is de luchthaven jarenlang als 'melkkoe' gebruikt. "We hebben weinig gedaan aan vernieuwing en we hebben de kosten erg laag gehouden", zegt hij. "Het heeft de koe oud gemaakt." Daarom wordt de boel voor drie miljard euro gerenoveerd, zoals de bagagekelder.

Afgelopen zondag kreeg Schiphol uiteindelijk een benodigde natuurvergunning om de uitbreidingen mogelijk te maken, wat leidde tot tot onvrede van milieuclubs. Er zijn stikstofrechten opgekocht bij boeren. "Van de stikstofrechten die wij hebben opgekocht gaat sowieso 30% ervan terug naar de natuur. En wat we te veel hebben gekocht, gaat terug naar de provincie en daar mogen zij mee doen wat ze willen. In die zin doen we wat aan CO2-verlaging", reageert Sondag. "Wat ik veel belangrijker vind, vanuit mijn perspectief als CEO van Schiphol, is dat wij nu regels hebben waaraan wij moeten voldoen. Die hebben wij veel te lang niet gehad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opvolger in beeld

Topman Sondag zou aanvankelijk aanblijven tot 1 september, maar die datum is uitgesteld tot uiterlijk maart 2024. "Ik heb het gevoel dat dat een reële termijn is en dat er iemand in de coulissen aan het komen is." Het selectieproces is bijna rond, maar meer wil hij er niet over kwijt. "Binnenkort zal er een kandidaat worden voorgesteld aan het ministerie van Financiën."

Volgens hem is er nog veel te doen om de luchthaven te verbeteren. "Ik heb gekozen om in een interim-rol hier meer mijn handen vrij te hebben om de logistieke problemen, zoals de rijen op Schiphol, op te lossen. Dat is redelijk goed gelukt."

Ruud Sondag (interim-ceo Schiphol) over politieke keuzes rondom de luchthaven (3 oktober 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie