Politiek
KRO-NCRV

Belang van anticorruptie in nieuw kabinet: 'Integriteit en transparantie essentieel voor vertrouwen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belang van anticorruptie in nieuw kabinet: 'Integriteit en transparantie essentieel voor vertrouwen'

De PVV, VVD, NSC en BBB presenteerden vorige week hun hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet. Tijdens de verkiezingscampagne hamerde NSC flink op het belang van een overheidsbreed anticorruptiebeleid, maar wat is daar nog van over? "De overheid moet aanspreekbaar en afrekenbaar zijn", stelt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Naast een overheidsbreed anticorruptieplan moet er ook meer bescherming komen voor klokkenluiders, blijkt uit de plannen van het aankomende kabinet. "Er komt een agenda, een plan, een aanpak", legt Van der Laan uit. Hoewel dit "mooie intenties" zijn, blijft het "abstract", vindt Van der Laan.

Kritische tegengeluiden

Ook de concrete plannen baren Van der Laan zorgen. "Bijvoorbeeld eisen stellen aan de representativiteit van groepen burgers die zich organiseren. Dit kan kritische tegengeluiden beperken." Daarnaast vreest Van der Laan dat de "toegang tot beleid" alleen makkelijk gemaakt wordt voor grote bedrijven. "Kleine groepen burgers moeten ook hun stem kunnen laten horen. Transparantie is cruciaal."

Aanspreekbaar en afrekenbaar

"Als je niet kunt achterhalen hoe beslissingen worden genomen, kun je geen tegenmacht organiseren", stelt Van der Laan. "De overheid moet aanspreekbaar en afrekenbaar zijn. Zonder transparantie en integriteit win je geen vertrouwen terug." Daarom moet er openheid zijn wat betreft lobbyisten. "Grote techbedrijven beïnvloeden wetgeving en schandalen zoals Qatargate tonen de noodzaak van strenge regels aan."

Onafhankelijke instanties

"Het systeem werkt deels omdat schandalen naar buiten komen, maar er is nog veel werk te doen", aldus Van der Laan. "Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en transparant zijn over hun handelen om belangenverstrengeling te voorkomen. We moeten blijven pleiten voor onafhankelijke instanties die toezicht houden op integriteit in de politiek."

Meer ondersteuning

NSC heeft aangekondigd meer ondersteuning te willen voor Kamerleden. Op dit moment krijgen Kamerleden namelijk maar één medewerker. "Meer ondersteuning betekent beter werk", zegt Van der Laan. "Het is essentieel om kritisch te blijven en te zorgen dat regels worden nageleefd om een gezonde democratie te waarborgen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie