Politiek
KRO-NCRV

Rick Brink wil een échte minister van gehandicaptenzaken worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick Brink wil een échte minister van gehandicaptenzaken worden

De Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, gekozen na een televisieshow van de KRO-NCRV, hoopt dat hij na de komende Tweede Kamerverkiezingen écht minister wordt. "De ambitie is er", zegt Brink in 1 op 1.

"In ieder geval moet er iemand komen die zich buigt over gehandicaptenzaken." Ook verzet Brink zich hevig tegen de versimpeling van de Wajong-regeling in een wetsvoorstel door staatssecretaris Tamara van Ark.

'Ze mogen me altijd bellen'

Rick Brink, die jarenlang gemeenteraadslid was voor het CDA in zijn woonplaats Hardenberg, wil serieus nadenken over een landelijke politieke carrière. Dus als het CDA hem polst om op de kandidatenlijst te komen staan voor de Kamerverkiezingen van 2021, houdt hij de boot niet af. "Deze ambitie is er zeker. Ze mogen me altijd hierover bellen. Ik ben er nog alleen niet uit of ik in eerste instantie een politicus ben of meer een bestuurder."

Maar over één ding is Brink klip en klaar. "Mocht het CDA weer aan zet zijn om mee te regeren, dan wil ik wel dat in de coalitieonderhandelingen per se wordt opgenomen dat er een officieel bewindspersoon komt die afzonderlijk over gehandicaptenzaken gaat."

Quote

Ik ga alles op alles zetten dat dit wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer komt

Rick Brink, minister van gehandicaptenzaken

In 1 op 1 laat Rick Brink, die met zijn werkgever en omroep KRO-NCRV onlangs zijn contract als minister van Gehandicaptenzaken verlengde tot aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, er geen misverstand over bestaan. De nieuwe Wajong-regeling is veel te kort door de bocht. "Wat niet goed is aan deze regeling, dat mensen met een beperking straks niet meer kunnen verdienen dan het minimumloon. Daarover ben ik heel ontevreden."

Versimpeling Wajong-regime

Begin november stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel om het Wajong-regime, ofwel de regeling voor jonggehandicapten te versimpelen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark wil met haar wetsvoorstel een einde maken aan de drie verschillende regimes die de Wajong-regeling kent. De VVD-bewindsvrouw wil dat er vanaf 2021 nog maar één Wajong-regeling geldt voor bijna 250.000 jonggehandicapten in Nederland.

En die nieuwe regeling zou dan als volgt werken: wie voltijd werkt, krijgt onder de nieuwe regels een maandelijkse uitkering ter hoogte van het minimumloon. Wie niet werkt, krijgt een uitkering op bijstandsniveau. In het voorstel loont het om extra te werken, wat onder de huidige regeling niet altijd het geval is.

Wetsvoorstel aanvechten

Onder jonggehandicapten, met voorop minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, heeft het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark geleid tot de nodige kritiek, aangezien mensen met een Wajong-uitkering onder de voorgestelde regels nooit méér dan het minimumloon zouden kunnen verdienen. Vandaar dan ook dat Brink met zijn team stappen gaat ondernemen om de nieuwe Wajong-regeling van tafel te krijgen.

Begin dit jaar stapt hij naar het College voor de Rechten van de Mens, de onafhankelijke toezichthouder die waakt over de mensenrechten in Nederland. "Wat ik uiteindelijk wil dat Tamara van Ark alsnog advies gaat inwinnen voordat zij haar wetsvoorstel ter stemming gaat brengen in de Eerste Kamer."

Om hieraan toe te voegen: "Ja, ik ga dus haar wetsvoorstel aanvechten. Ik ga alles op alles zetten dat dit voorstel niet door de Eerste Kamer komt."

'Goed beschouwd ben ik een koopje'

Wie in Den Haag denkt dat Rick Brink het rustiger aan gaat doen zodra zijn dienstverband als minister van Gehandicaptenzaken in maart 2021 erop zit, komt bedrogen uit. Zo rust de aan een rolstoel gekluisterde single uit Hardenberg niet voordat minister Hugo de Jong de eerder door hem toegezegde 15 miljoen euro vrij maakt voor de realisatie van kinderspeeltuinen ten behoeve van kinderen met een beperking.

Kom dan ook niet aan bij Brink dat het kabinet geen geldpotje hiervoor heeft. "Dat bedrag moet er gewoon komen. Dat is ook mijn taak als minister van Gehandicaptenzaken. Goed beschouwd ben ik een koopje. Zeker als je bedenkt dat ik de belangen behartig van zo'n 2 miljoen mensen met een beperking in ons land."Ster advertentie
Ster advertentie