Politiek
WNL

Dijksma wil tot 1 miljard euro uit klimaatpot Jetten voor klimaatbeleid steden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijksma wil tot 1 miljard euro uit klimaatpot Jetten voor klimaatbeleid steden

Volgens burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma moeten gemeenten tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro krijgen om de gestelde klimaatdoelen te halen. “Niet zozeer omdat wij zo graag dat geld willen, maar omdat het hier moet gebeuren.” Dit zei ze woensdagochtend in het NPO Radio 1 programma Sven op 1.

Uit een onderzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur van begin dit jaar blijkt dat de lasten voor het uitvoeren van het Klimaatakkoord voor gemeenten tot 2024 ruim 1,5 miljard euro bedragen. Het vorige kabinet trok daar ongeveer 72 miljoen euro voor uit. “Die 72 miljoen stak heel schamel af tegen datgene wat nodig was. Het is wel goed dat dit kabinet en deze minister erkent dat de steden het verschil kunnen maken, maar dan is het wel belangrijk dat ze doorkomen met middelen.”

Steden zijn afhankelijk van nationale overheden voor zowel middelen alsook hun expertise, aldus de burgemeester van Utrecht. Om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen, moet dat veranderen. “We kachelen steeds verder van het doel af, dat zeggen ook alle wetenschappers wereldwijd. Als je dat wilt wijzigen, moet je iets anders gaan doen dan hoe je het nu deed. Dat betekent dat steden prominenter hun rol moeten kunnen pakken.”

Asielopvang

De burgemeester van Utrecht sprak ook over de opvang van asielzoekers in haar stad. Utrecht biedt noodopvang aan 200 vluchtelingen in de Jaarbeurs om het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten, maar niet alle gemeenten staan vooraan in de rij als het gaat om de opvang van asielzoekers. Volgens Dijksma moet het Rijk zogeheten weigergemeenten die geen bijdrage leveren aan de asielopvang aanspreken. “Door dat bij anderen neer te leggen, krijg je tussen bestuurders onderling een heel merkwaardige situatie. Dit is een verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.”

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie