Politiek
WNL

'Pieter Omtzigt zou je onder integer populisme kunnen scharen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pieter Omtzigt zou je onder integer populisme kunnen scharen'

Schrijver en politiek lobbyist Marcelo Mooren stelt dat de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, onder 'integer populisme' valt. Hij vergelijkt het met vroeger, waar dat volgens hem volkspartijen waren. "Hij heeft gewoon geluisterd, geobserveerd en geanalyseerd", vertelt hij in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

"Hij heeft een plek in het spectrum gekozen, niet opportunistisch, maar puur omdat hij een kant op wil met het land. Dat slaat aan en dat is helemaal niet raar." Volgens Mooren is dat een conclusie van een ontwikkeling die al twintig jaar gaande is, "waar CDA en PvdA op in hadden moeten springen, maar dat niet hebben gedaan".

De clash tussen VVD en PVV

Tijdens het NPO 1 debat van vrijdagavond gingen meerdere politieke partijen met elkaar in gesprek. Het debat maakt volgens politiek verslaggever van RTL Nieuws, Floor Bremer duidelijk hoe de partijen zich tot elkaar verhouden.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz ging in debat met PVV-leider Geert Wilders. Ondanks dat zij eerder de deur op een kier had staan voor de PVV’er, clashten de twee flink tijdens hun gesprek. "Dat was natuurlijk interessant om juist op het onderwerp migratie te kijken naar hoe ze zich tot elkaar verhouden", zegt Bremer.

Volgens Bremer gaf Yeşilgöz tijdens het gesprek aan dat er weinig overeenkomsten waren tussen de twee partijen. Of dit een truc was van de VVD om kiezers van de PVV te trekken, dat weet Bremer niet zeker. Wél denkt ze dat dit een zwakke plek van de VVD-lijstrekker kan worden.

"Haar reactie is de hele tijd: ik sluit geen kiezers buiten, dus dat is haar verdediging", stelt de politiek verslaggever. Toch denkt ze dat het potentiële samenwerken met de PVV wel vaker zal terugkomen. "Zij zei dan wel: de deur staat open voor de PVV, maar dat kon ze makkelijk zeggen. Want behalve de BBB zei iedereen: hij zit nog potdicht." Volgens Bremer waren er überhaupt maar weinig mogelijkheden tot een coalitie met de PVV.

CDA 'de barmhartige Samaritaan'

Wat Bremer nog meer opviel was Henri Bontenbal, namens het CDA, die tijdens het debat "meer kozen voor de opvangkant". "Het viel mij op dat hij in dat hele speelveld juist voor die andere kant koos. "Je schrijft een verkiezingsprogramma, dan ga je in zo’n debat zitten en vervolgens ga je de barmhartige Samaritaan uithangen", zegt ze.

Tijdens het debat viel CDA’er Henri Bontenbal VVD’er Dilan Yeşilgöz aan. Yeşilgö zei namelijk dat het plan over migratie, dat voor het instorten van het kabinet op tafel lag, niks had gedaan aan de instroom. Volgens het CDA lijkt het plan dat er toen was erg veel op het verkiezingsprogramma dat de VVD nu heeft. "Ik denk dat zij hintte op die gezinshereniging, waar het kabinet uiteindelijk op gevallen is. Maar het kwam er misschien niet helemaal uit zoals ze het in haar hoofd had zitten", reageert Bremer.

Middenpartijen conservatiever

Waar D66 gisteren vooral een progressieve koers insloeg, viel het Bremer op dat NSC dat minder deed. Bijvoorbeeld over het versoepelen van de transgenderwet. Ze stelt dat een aantal middenpartijen "op deze onderwerpen een conservatieve koers inslaan".

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie