Politiek
WNL

VNG-voorzitter Dijksma wil Catshuissessie met Rutte om vertrouwen te herstellen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNG-voorzitter Dijksma wil Catshuissessie met Rutte om vertrouwen te herstellen

Sharon Dijksma, de kersverse voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG), wil in een sessie op het Catshuis het vertrouwen herstellen tussen het kabinet en gemeenten. Er is volgens haar sprake van een financieringsconflict met het Rijk over een bedrag van drie miljard euro. "Als wij zulke forse bezuinigingen moeten doorvoeren, dan betekent dit dat je de kwaliteit niet meer kan leveren. Dan sta je voor een vertrouwenscrisis. Ik vind dat het Rijk daarin ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen", zegt Dijksma bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Volgens de VNG is er dus sprake van een tekort van drie miljard. Als dat tekort niet wordt opgelost, dan is het volgens Dijksma lastig voor gemeenten om het vertrouwen te herstellen. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) noemde dat tekort eerder deze week "een meningsverschil", en stelt dat gemeenten er juist een miljard bij krijgen.

Maar dat is volgens Dijksma ten opzichte van de bezuinigingen die ze eerder al hadden in gepland. "Dus we krijgen minder bezuinigingen dan men van plan was. Helaas zullen gemeenten dat ook in hun begrotingen moeten opvangen. En dat betekent dus of dat we een aantal taken niet meer kunnen gaan doen, of dat de rekening daarvan op een andere manier bij inwoners komt te liggen."

Oproep CDA-bestuurders

Op het VNG-congres werd ook gesproken over asiel. CDA-bestuurders waarschuwden vanmorgen in De Telegraaf dat als nog meer mensen een beroep doen op asiel, dat onderwijs, zorg en huisvesting dan onherroepelijk vast zullen lopen. Dijksma wil geen oordeel vellen over de politieke oproep van de bestuurders, maar heeft wel begrip. "Wij hebben al eerder vanuit alle gemeenten in Nederland erop aangedrongen dat we ook apart naar die sociale voorzieningen moeten kijken, zo te regelen dat wij het kunnen waarmaken. Eigenlijk zeggen ze met zoveel woorden, als dit zo doorgaat dan zakken we door onze hoeven."

Sharon Dijksma (VNG-voorzitter) over de uitdagingen voor gemeenten (16 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie