Politiek
MAX

VVD en D66 springen in de bres voor waardevolle bron van politieke geschiedenis

foto: Parlement.com screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD en D66 springen in de bres voor waardevolle bron van politieke geschiedenis

De toekomst van Parlement.com, een bron voor Nederlandse politieke geschiedenis, hangt aan een zijden draadje. Door geldnood is het voortbestaan onzeker. Maar er is hoop: VVD en D66 willen de website graag redden. Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en medewerker van Parlement.com vertelt in Villa VdB over de situatie.

Toegangspoort

"Parlement.com is de toegangspoort tot de Nederlandse politieke geschiedenis sinds 1795. Je kunt er informatie vinden over wie er in de kamers heeft gezeten, wie er in de regering zat, maar ook informatie over formaties, verkiezingen, en de prestaties van politici", legt Bert van den Braak uit. De website biedt niet alleen informatie voor het grote publiek, maar is ook een waardevolle bron voor wetenschappelijke analyses. "We geven informatie over de achtergrond van politici, waar ze gestudeerd hebben, en welke beroepen ze hebben gehad. Bovendien maken we analyses van de politieke ontwikkelingen" vertelt Van den Braak.

Geldtekort

Hoe is Parlement.com in financiële problemen geraakt? "Je hebt een redactie nodig voor het onderhoud, maar ook kantoorruimte, een server en menskracht om gegevens te verzamelen. Het lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is dat tijdrovend" zegt Van den Braak. D66 en VVD hebben voorgesteld om vier ton beschikbaar te stellen om de website te redden. Is dat genoeg? "Dat zou voldoende zijn", vertelt Van den Braak.

'Cultureel erfgoed'

Wat als de site zou verdwijnen? "Dat zou heel erg zijn. Dan wordt de actualiteit niet meer gevolgd, maar je zou ook kunnen zeggen dat het ten koste gaat van cultureel erfgoed. Als je iets wil weten van een Kamerlid uit de negentiende eeuw of een minister, dat kun je allemaal vinden bij ons. Dat is toch wel unieke informatie. Het zou echt doodzonde zijn als dat zou verdwijnen", benadrukt Van den Braak.

Uitsluitsel over het voortbestaan van de website wordt volgende week verwacht, na de stemming over de begroting en het amendement van VVD en D66.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie