Politiek
BNNVARA

Jongerenorganisaties politieke partijen weinig divers: 'Man, hoogopgeleid en uit de stad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenorganisaties politieke partijen weinig divers: 'Man, hoogopgeleid en uit de stad'

Een opvallend filmpje van de jongerenorganisatie van de VVD: de liberalen in spé zitten met hun voeten in de branding en roepen om aandacht voor het klimaat. Een actie die niet meteen gelinkt zou worden aan VVD. Botsen jongerenorganisaties vaker met hun moederpartij? Charlotte de Roon deed bij de Universiteit Leiden onderzoek naar jongerenpartijen en vertelt over diens functie, maar ook over het weinig diverse klimaat. "Het zijn gemiddeld gezien mannen, hoogopgeleid en uit de stad", zegt de onderzoeker in De Nieuws BV.

De Roon was niet verbaasd toen ze het filmpje zag. "Het is al een aantal jaren bekend dat jongerenorganisatie JOVD dit standpunt heeft." De VVD weet dit natuurlijk ook, maar de vraag is of JOVD hiermee effect haalt bij de moederpartij. "Ik denk dat de VVD wel gewend is aan dit soort ludieke acties van JOVD. Ze zullen er niet wakker van liggen, maar het is wel weer een oproep vanuit hun achterban. Wat dat betreft zou het beweging kunnen sorteren."

Functie jongerenorganisaties

Dat de JOVD daarmee tegen de standpunten van moederpartij VVD ingaat, is volgens De Roon ook geen groot probleem. "De belangrijkste functie van de jongerenpartijen is het maken van een verbinding tussen jongeren en politiek. Iets wat de partijen zelf niet altijd lukt." Bij de jongerenorganisatie kunnen jongeren politiek actief zijn en een politiek standpunt ontwikkelen en innemen. Dat botst weleens met de moederpartij, maar dat houdt de partij wel scherp.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorstroom Tweede Kamer

Uit onderzoek van De Roon blijkt dat 60% van de nieuwe Kamerleden onder de 30 jaar bij een jongerenpartij vandaan komt. Die achtergrond nemen ze mee naar de Kamer, aldus De Roon. "Ze zijn wat vrijer en hebben nieuwe ideeën." Voor de jongerenorganisatie is het gunstig als hun leden onder de 30 verkozen worden in de Kamer, zo hebben ze makkelijker contact.

Diversiteit

Toch zijn er ook punten van aandacht bij de jongerenorganisaties. Net als in de Tweede Kamer zijn de jongerenorganisaties weinig divers. "Het zijn gemiddeld gezien mannen, hoogopgeleid en uit de stad", aldus de Roon. Volgens de onderzoeker is de genderbalans wel iets verbeterd, maar verwacht ze niet dat de jongerenorganisaties van politieke partijen enorm bijdragen aan een diversere samenstelling van de Tweede Kamer in de nabije toekomst. Daar valt nog wel winst te halen, denkt De Roon. "Als jongeren geïnteresseerd zijn in politiek, dan is een jongerenorganisatie een heel mooi instappunt. Daarin kan je redelijk vrij kijken of het was voor je is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie