Politiek
BNNVARA

CDA’ers wilden geheime campagne tegen Rutte: 'Hoekstra vormde zijn eigen campagneteam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA’ers wilden geheime campagne tegen Rutte: 'Hoekstra vormde zijn eigen campagneteam'

Vanaf het begin van de coronapandemie volgden politiek journalisten Peter Kee en Thijs Broer de crisis voor en achter de schermen. Ze spraken met virologen, ministers en bestuurders en reconstrueerden de totstandkoming van het coronabeleid. Dit is gebundeld in het boek Code Rood, naast het coronabeleid doen de journalisten ook een aantal onthullingen rondom de campagnes in verkiezingstijd. Zo zou het CDA van plan zijn geweest een stevige anti-Rutte campagne te beginnen. In De Nieuws BV vertelt Peter Kee over de geheime campagne van het CDA.

Kee & Van Jole over Code Rood en corona

Tijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een voorstel om een ondergrondse negatieve campagne tegen Rutte te organiseren. Het idee was o.a. om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine, een account waar daadwerkelijk enkele tweets over Rutte zijn geplaatst.

In aanloop naar de verkiezingen vormde Wopke Hoekstra, naast het bestaande CDA-campagneteam, zijn eigen campagneteam. "De CDA-koers nam een enorme draai. Hugo de Jonge had meer een verbindende slogan en Wopke Hoekstra kwam met Nu Doorpakken. Het team bedacht ook plannen die niet zo gebruikelijk zijn, een negatieve campagne tegen Rutte", zegt Kee. Kee vergelijkt het met een Amerikaanse toestanden. "Spindoctors zijn heel voorzichtig met dit soort dingen, maar dit campagneteam is op de wilde tour gegaan."

Reactie van Omtzigt

Hoewel het boek Code Rood nog veel meer details bevat over het verloop van de coronacrisis achter de Haagse schermen, wordt het nieuws over de CDA campagne er door veel media uitgepikt. Zowel het CDA als Pieter Omtzigt brengen een statement naar buiten dat ze zich niet herkennen in het door Kee en Broer geschetste beeld. Peter Kee reageerde in De Nieuws BV op deze reacties, want hoewel het CDA zegt dat het maar bij een e-mail is gebleven hebben Broer en Kee van bronnen iets anders gehoord.

Het feit dat Pieter Omtzigt zegt zich van deze plannen gedistantieerd te hebben vindt Kee opvallend. "Wij hebben die hele passage uit het boek voorgelegd aan Omtzigt in het kader van hoor en wederhoor en hij heeft nooit gezegd dat hij zich heeft gedistantieerd", aldus Kee. "Nu zegt hij dat hij een vertrouwelijke brief heeft geschreven aan Spies waarin hij dat wel degelijk heeft genoemd, maar maak die brief dan maar openbaar. Ik ben benieuwd wat erin staat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie