Politiek
BNNVARA

Plan Broekers-Knol voor opvang vluchtelingenkinderen in Griekenland faalt

foto: J&V/Arenda Oomenfoto: J&V/Arenda Oomen
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan Broekers-Knol voor opvang vluchtelingenkinderen in Griekenland faalt

Eind mei stelde staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid geld beschikbaar om nog voor de zomer 48 alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen te huisvesten. In Griekenland welteverstaan, want opvang in Nederland wil het kabinet niet voor zijn rekening nemen. In De Nieuws BV vertelt correspondent Ingeborg Beugel dat de Griekse overheid heeft aangegeven niet in staat te zijn deze opvang op korte termijn te realiseren.

Plan Broekers-Knol faalt: opvang vluchtelingenkinderen in Griekenland mislukt

Video niet beschikbaar

Veel Nederlandse gemeenten zetten de deur open, maar Broekers-Knol vindt dat geen structurele oplossing. Behalve opvang voor die eerste 48 kinderen (een aantal dat binnen een paar jaar zou moeten uitgroeien tot ruim 500), zou Nederland zich ook inzetten voor de inrichting van een voogdijsysteem in Griekenland, naar Nederlands voorbeeld. Daarvoor wil Broekers-Knol de expertise van het Nidos inschakelen, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.

Geen shelters voor de zomer

Beugel vertelt dat van geen van beide plannen iets terechtkomt. Door politieke problemen in Griekenland lukt het niet om op korte termijn noodopvang in zogenaamde shelters te realiseren. Dat zou voor de zomer gebeurd moeten zijn. Beugel zocht de verantwoordelijke autoriteiten ter plekke op. "Een van hen dacht eerst dat ik de zomer van 2021 bedoelde." Er is geen sprake van dat het lukt om voor de zomer nog shelters te regelen, en in de zomer is het niet te harden in de kampen waar kinderen nu verblijven", vertelt Beugel.

Voogdijsysteem

Ook het plan om een voogdijsysteem naar Nederlands model op te tuigen komt niet van de grond. Het Nidos is daar onder Europese vlag al een paar jaar mee bezig, ontdekte Beugel. Maar door ingewikkelde juridische problemen is er nog weinig resultaat geboekt. De Griekse betrokkenen kampen met financiële problemen, en zijn nu dus ook bijzonder verbaasd dat er ook nog Nederlands geld in dit project wordt gestoken.

Quote

Een op drijfzand gebaseerd spookplan

Jasper van Dijk

Motie

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk noemt de gang van zaken "verbijsterend", en wil zo snel mogelijk een reactie van het kabinet. Daarnaast wil hij nog voor het zomerreces een motie indienen die het kabinet oproept om tóch een aantal minderjarige vluchtelingen in Nederland op te vangen. Met de hulp van het CDA moet dat haalbaar zijn, denkt Van Dijk. Hij wijst erop dat al veertig afdelingen van die partij een oproep hebben ondertekend om opvang in Nederland voor elkaar te krijgen.

Plan Broekers-Knol faalt: opvang vluchtelingenkinderen in Griekenland mislukt

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie