Politiek
WNL

Evaluatiecommissie Tweede Kamer: betrek koning meer bij kabinetsformatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evaluatiecommissie Tweede Kamer: betrek koning meer bij kabinetsformatie

Volgens voorzitter van de evaluatiecommissie Carla van Baalen is het belangrijk om de koning blijvend te informeren over het kabinetsformatieproces. De koning moet door de Kamervoorzitter of de informateurs worden ingelicht over de verschillende fasen. Dat stelt de evaluatiecommissie van de kabinetsformatie in 2021.

"Het zou heel vreemd zijn als hij de maanden voor de beëindiging buitenspel staat", zegt emeritus-hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Radbouduniversiteit Carla van Baalen bij Sven op 1.

Formatie kabinet

De formatie van een nieuw kabinet moet anders, concludeert de evaluatiecommissie in een vandaag verschenen eindrapport. Van Baalen leidde het onderzoek naar de langste formatie ooit. "De formatie kan nu eindeloos doorgaan. De oppositie in wording staat heel lang buitenspel", stelt zij.

De evaluatiecommissie stelt daarom voor om een einddatum af te spreken voor de verschillende fasen in het formatieproces. Van Balen: "Als de deadline verstrijkt moet er een Kamerdebat komen. Of de partijen er nou uit zijn of niet. Dan kan de Kamer bepalen wat de volgende stap in de formatie is." De commissie heeft de indruk dat tijdens de verkennende fase van de formatie er al deels werd onderhandeld. Dat is niet wenselijk, zegt Van Baalen. Ze raadt aan een verkenner "met afstand van de actuele politiek" aan te stellen.

Premier Mark Rutte

Volgens Van Baalen was niemand van de betrokkenen tevreden over de laatste formatie. Zo beschreef toenmalig fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers het proces als 'chaotisch'. Eén persoon was deels positief bekent van Baalen: "Het was politiek gezien toch een interessante periode vond Rutte."

Carla van Baalen (emeritus hoogleraar) over haar onderzoek naar de langste kabinetsformatie ooit (23 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie