Politiek

Nieuw rapport over functioneren Tweede Kamer: 'Er wordt veel geregeerd vanuit de waan van de dag'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw rapport over functioneren Tweede Kamer: 'Er wordt veel geregeerd vanuit de waan van de dag'

In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met SP-Kamerlid Renske Leijten en BoerBurgerBeweging-Kamerlid Caroline van der Plas. Twee Kamerleden die onderzochten hoe de Tweede Kamer beter kan functioneren. Het rapport daarover verscheen afgelopen woensdag.

Kamervoorzitter Bergkamp stelde de werkgroep in, nadat van veel kanten kritiek was geuit op het functioneren van de Kamer. Volgens de werkgroep moeten Kamerleden meer samenwerken en scherper kiezen. "De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat we de instrumenten die we hebben als instituut heel vaak laten wegspelen. En dat we ons als Kamerleden uit elkaar laten spelen, ondanks onze gemeenschappelijke belangen", aldus Renske Leijten.

"We moeten niet de afzonderlijke fracties versterken, maar de machinekamer van de hele Kamer versterken. Daarom heet het rapport ook de som der delen. Daarin hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. Want straks komt er een coalitie en die gaan gas geven en toch over ons heen lopen. Dat kunnen we met dit rapport zeggen: ho ho, dat hebben we anders afgesproken."

Instrumenten

"Vanaf het begin dat ik in de Kamer kwam, vielen dingen me op. Toen werd er al gesproken over een nieuwe bestuurscultuur, maar ik zag daar weinig van terug", zei Caroline van der Plas. "Toen het verzoek van de Kamervoorzitter kwam om je aan te sluiten bij deze werkgroep, dacht ik: je kan ergens over klagen, maar je kan ook ergens aan meewerken om het beter te krijgen."

Van der Plas: "Er wordt best wel veel geregeerd vanuit de waan van de dag. Mensen hollen achter wat in de media verschijnt aan. De Tweede Kamer heeft natuurlijk een hele belangrijke wetgeven functie. Maar door drukte, de veelheid van debatten, dossiers en papieren heb je daar weinig tijd voor. Als je een kleine fractie bent al helemaal. Als dat punt beter op orde komt, dan kunnen we als Tweede Kamer veel sterker functioneren en dat ook veel beter aan de burger thuis laten zien. En Je krijgt veel steun van ambtenaren, maar hoe ga je dat als fractie effectief inzetten? Nu weten we hoeveel instrumenten er zijn en kunnen we veel meer bereiken."

Initiatief nemen

"Wij stellen heel vaak voor aan de minister om iets uit te zoeken voor de Kamer. Dan gaat de minister dat doen en daarna hebben we een discussie over de onafhankelijkheid van dat onderzoek", vertelde Leijten. "Eén van de opdrachten in dit rapport is dus om vaker zelf het initiatief te nemen. En dus met die ambtelijke ondersteuning bijvoorbeeld zelf al de onderzoeksvragen te formuleren en te kijken wie het onderzoek kan doen. Zo leg je veel meer de regie in handen van de Kamer."

Volgens voorzitter Bergkamp was dit een goed moment om het rapport te presenteren. Ze zei dat er al veel rapporten over dit thema zijn uitgebracht en dat daar in het verleden te weinig mee is gedaan. Leijten: "We moeten elkaar daarover aan de jas blijven trekken. Elkaar scherp houden en het blijven afdwingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie