Politiek
WNL

Nieuwe voorzitter jongerenafdeling CDA hoopt dat partij koers wijzigt na vertrek Buma

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe voorzitter jongerenafdeling CDA hoopt dat partij koers wijzigt na vertrek Buma

Nu Sybrand Buma is vertrokken als leider van het CDA hoopt de jongerentak van de partij, het CDJA, op een koerswijziging. Dat zegt de nieuw gekozen voorzitter Hielke Onnink in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Onnink is het CDA op veel punten goed bezig, maar ligt er ook ruimte voor verandering na het vertrek van de oude partijleider. "In de jaren onder Buma is het CDA meer opgeschoven naar de rechts-conservatieve kant. Het mag wat het CDJA betreft weer meer naar het midden."

De net aangetreden voorzitter van de jongerenafdeling ziet ook al een onderwerp waar die koerswijziging van toepassing zou moeten zijn. "We trappen soms net te vaak op de rem bij het klimaat. Je mag als christendemocraten juist een voortrekkersrol nemen in het klimaatdebat. Dat hoeft niet te betekenen dat we ineens allemaal CO2-heffingen in moeten gaan voeren, absoluut niet, maar we kunnen wel verantwoordelijkheid nemen."

Nieuwe politiek leider

Aan de vraag onder welke politiek leider dat zal moeten gaan gebeuren, wil Onnink zijn vingers nog niet branden. De huidige fractievoorzitter Pieter Heerma liet al weten geen lijsttrekker te willen worden bij de komende verkiezingen. Onnink ziet meerdere goede kandidaten, onder meer de huidige ministers Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra en Ank Bijleveld met wie hij sinds zijn benoeming tot voorzitter al heeft gesproken. "Zij zijn alle vier premierwaardig, maar het is nu nog veel te vroeg voor een voorkeur."

Ster advertentie
Ster advertentie