Politiek
BNNVARA

Felix Rottenberg: 'Begin met een echte alliantie tussen PvdA en GroenLinks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Felix Rottenberg: 'Begin met een echte alliantie tussen PvdA en GroenLinks'

Na het pijnlijke verlies van links is het volgens PvdA-prominent en oud-voorzitter Felix Rottenberg hoog tijd voor een echte alliantie tussen PvdA en GroenLinks. Dat zegt hij in de rubriek 'de Week van Kee' van De Nieuws BV. Hij hoopt dat de fracties en de wetenschappelijke bureaus hechter gaan samenwerken, zonder dat er meteen sprake is van een fusie.

Video niet beschikbaar

"Waarom niet eens in de zes weken samen vergaderen?" Als het aan Rottenberg ligt, moeten GroenLinks en de PvdA veel nauwer gaan samenwerken. Ook om 'hard en slim' na te denken over 'de grote vragen die Nederland teisteren'. In de analyse van Rottenberg was het verhaal van de PvdA in deze campagne namelijk te waterig en te weinig toegespitst op volkshuisvesting.

Geen fusie

Voor een fusie voelt Rottenberg op dit moment weinig. "Je hoeft niet meteen een fusiepartij te maken. De meeste fusies mislukken, ook in het bedrijfsleven." Bovendien moet je voor een geslaagde fusie veel tijd nemen. "Het kan ook zijn dat één en één min twee is." 'Beginnen' met een alliantie lijkt hem daarom een goede stap.

Regeringsdeelname is volgens Rottenberg ook geen goed idee. Hij raadt aan om te kijken naar Denemarken, waar minderheidskabinetten gebruikelijk zijn. Op die manier zijn GroenLinks en PvdA niet nodig, is er wel een stabiele regering en verwatert de boodschap van de partijen niet teveel.

Wél een fusie

Andere partijprominenten pleiten op dit moment wél voor een fusie. Zo deed onder meer oud-minister Jet Bussemaker een oproep in het AD. Duo-raadslid in Amsterdam Caesar Bast pleit voor fuseren in de verlenging van ‘De Week van Kee’ op Facebook.

Rottenberg

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie