Naar homepage
Politiek

Uitdagingen Rutte IV: 'Het lage vertrouwen gaat een issue worden'
BNNVARA

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitdagingen Rutte IV: 'Het lage vertrouwen gaat een issue worden'

Deze week is het nieuwe kabinet beëdigd, bestaande uit 29 bewindslieden. Sommigen doorgewinterd en anderen komen net kijken. Welke uitdagingen staat dit nieuwe kabinet te wachten en wat kunnen wij verwachten van Rutte IV? Anna Pleijsier, politiek redacteur bij De Nieuws BV, schuift aan bij Vroeg! en blikt vooruit.

Pleijsier vertelt dat vandaag de eerste ministerraad is, en dat dat meteen een belangrijke meeting is. Pleijsier: "Het maakt uit waar je aan tafel zit. Zo kan je in de gaten houden wie je mogelijke allies kunnen zijn." Pleijsier legt uit dat dit het begin van het politiek lobbyen is.

Volgens Pleijsier zullen vooral de volgende zaken van belang zijn voor het nieuwe kabinet: wonen, klimaat en corona. Dit zijn zware dossiers die zeker uitdagingen zullen vormen de aankomende vier jaar. Pleijsier verwacht dat het kabinet hier een zware kluif aan zal hebben.

Laag vertrouwen

Een van de redenen waarom het zwaar gaat worden voor het kabinet, is het lage vertrouwen in de overheid. Pleijsier: "Het lage vertrouwen gaat echt een issue worden." Dit lage vertrouwen is volgens Pleijsier te verklaren omdat er nu veel thema’s, zoals de aardbevingsschade in Groningen en de Toeslagenaffaire, samenkomen in parlementaire enquêtes.

Pleijsier: "Keer op keer gaat het fout. Op het moment dat er iets fout gaat kunnen mensen nog denken: dat kan gebeuren, maar als het dan ook nog niet goed wordt opgelost, zoals de aardbevingsschade in Groningen, dan is het moeilijk om erop te vertrouwen dat ze het bij andere issues beter zullen doen." Pleijsier zou graag zien dat het kabinet transparanter wordt en uitleg gaat geven over waarom ze voor bepaalde beslissingen gekozen hebben.

Toekomst

Pleijsier geeft aan dat ze het knap vind hoe lang Rutte het volhoudt en is benieuwd hoe hij het nieuwe elan uit gaat dragen. Pleijsier verwacht dat dit wellicht ook zijn laatste kabinet wordt.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#10 - Politiek redacteur Anna Pleijsier over kabinet Rutte IV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie