Politiek
EO

Dijsselbloem over toeslagenaffaire: 'Ik heb me er niet voldoende mee bemoeid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem over toeslagenaffaire: 'Ik heb me er niet voldoende mee bemoeid'

Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar was ten tijde van de toeslagenaffaire minister van Financiën. Hij sluit zich niet aan bij de excuses die partijgenoot Lodewijk Asscher deze week maakte voor zijn rol in de affaire. "Maar ik heb er wel buikpijn van. Ik heb veel te veel op afstand gestaan, me er niet voldoende meer bemoeid. Daar heb ik wel spijt van", zei Dijsselbloem dinsdagavond in een eindejaarsinterview in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Dijsselbloem is verbaasd over de reactie van sommige partijgenoten die vinden dat Asscher moet opstappen. "Als je je fouten erkent, moet je dan weg? Wat voor cultuur krijg je dan? Dan durven politici straks hun excuses niet meer aan te bieden."

In het interview kwamen verschillende thema’s voorbij. Zo vertelde Dijsselbloem hoe ingewikkeld het is om onderzoek te doen naar de coronacrisis terwijl die nog volop gaande is. Het is een andere manier van onderzoeken dan wat de OVV gewend is na grote rampen, zoals het neerstorten van de MH17.

Groeifonds

In 2021 zal Dijsselbloem deel gaan uitmaken van een commissie die de 20 miljard van het Groeifonds zal verdelen. Het doel is om groeivermogen in Nederland te stimuleren om voorzieningen te kunnen blijven betalen. In onze vergrijsde samenleving is dat nodig.

Het is een klus waar Dijsselbloem met gemengde gevoelens aan begint: enerzijds is het ingewikkeld want er zullen veel projecten worden ingediend. Vanuit alle hoeken van het land zullen mensen zeggen: onze spoorlijn, onze investering in het onderwijs zou in aanmerking moeten komen.

Anderzijds ziet Dijsselbloem dit fonds als een enorme kans: "Het is voor Nederland super belangrijk dat we mogelijkheden te zoeken om vernieuwende oplossingen te vinden voor allerlei problemen. We gaan heel precies kijken: wat is in potentie een goed idee om vernieuwende dingen te doen? En het moet allemaal duurzaam zijn, dat is een ding dat zeker is."

Dijsselbloem hoopt voor 2021 dat er een kanteling zichtbaar zal zijn in de sfeer in onze samenleving; minder ieder voor zich, en meer samenwerken. "Dat zou een mooi antwoord zijn op Brexit, corona, populisme. Dan zou het nog wel eens een mooi jaar kunnen worden."

Jeroen Dijsselbloem in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie