Politiek
KRO-NCRV

PvdA-Europarlementariër pleit voor Europese enquêtecommissie over de coronacrisis

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-Europarlementariër pleit voor Europese enquêtecommissie over de coronacrisis

Europarlementariër Mohammed Chahim pleit voor een Europese enquêtecommissie om lessen te trekken uit de coronacrisis voor de toekomst. Dat zegt hij bij Spraakmakers.

Volgens Chahim – die Europarlementariër is namens de Partij van de Arbeid – waarschuwen wetenschappers dat een pandemie vaker kan voorkomen in de toekomst. "Dit is hét moment om na te denken wat we kunnen leren uit de crisis en wat we meenemen." Hij wil dat een enquêtecommissie onderzoek doet op tenminste vier terreinen.

Gezondheidszorg

"Op het gebied van gezondheidszorg moeten we kijken waar de bevoegdheden liggen. Wat moeten we samendoen en wat moeten we veel meer organiseren op lidstaat-niveau?”

Economie en maatregelen

Chahim is ook benieuwd wat het effect van de lockdowns en andere maatregelen in de verschillende lidstaten zijn geweest, ook in relatie tot de economie. "Welke maatregelen werkten en welke minder?"

Mensenrechten

Deze enquêtecommissie zou ook onderzoek moeten doen naar mensenrechten. “Hongarije heeft een wet geïntroduceerd waarbij journalisten die negatief over covid spreken, het risico op vijf jaar gevangenisstraf lopen. Dat is te gek voor woorden."

Europa en de wereld

Tot slot moet onderzocht worden wat de verantwoordelijkheid van Europa moet zijn naar de rest van de wereld, vindt Chahim. “Ongeveer de helft van de Europeanen heeft nu een eerste vaccin gehad. Als we kijken naar Afrika dan heeft minder dan 2 procent van de mensen nog maar die eerste prik gehad. Wat we niet willen is dat er straks andere varianten ontstaan omdat we niet op tijd zijn gestart met het vaccineren van de rest van de wereld."

Ster advertentie
Ster advertentie