Politiek
BNNVARA

Nieuwe wetten in 2022: wat betekent dat voor jou?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe wetten in 2022: wat betekent dat voor jou?

Welkom in 2022, een nieuw jaar met nieuwe wetten. Wat betekent dat voor jou? Deze week behandelt De Nieuws BV elke dag een nieuwe wet: ouderschapsverlof, het vrouwenquotum, de nieuwe woningwet, de nieuwe inburgeringswet en het strafbaar stellen van de klant bij gedwongen sekswerk.

Video niet beschikbaar

Ouderschapsverlof: 9 weken tegen 70% van het loon

Dit jaar, in augustus, krijgen ouders 9 weken ouderschapsverlof. Om ervoor te zorgen dat dit verlof ook echt opgenomen wordt, betaalt de overheid 70% van het salaris door. En dat ouders 70% van hun salaris krijgen, heeft Roel van Gurp, Eerste Kamerlid voor GroenLinks voor elkaar gekregen. Dat is belangrijk, zegt van Gurp: "Om binding met een kind te krijgen, is het belangrijk dat beide ouders er vanaf het begin bij betrokken zijn".

Het is voor volwassen mensen goed om een balans in werk en privé te hebben, volgens Van Gurp. "Wij lopen enorm achter met de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt". Deze nieuwe regeling moet het aantrekkelijker maken voor de man - om even in de klassieke verhoudingen te blijven - om meer taken thuis op te nemen.

We zijn er rijkelijk laat mee, vindt Van Gurp: "Ik vind het nogal achterlijk dat dat nu pas gebeurt. In veel andere landen is het veel beter geregeld." Deze nieuwe wet wordt ook eigenlijk ingevoerd omdat de Europese Unie de Nederlandse regering daartoe heeft gezet. "Nederlandse regering zit er niet zo op te wachten. We voeren het ook pas in op de allerlaatste dag dat het nog mag van de EU. Het is weinig van harte, en ik begrijp dat niet."

Video niet beschikbaar

Het vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven

De nieuwe wet verplicht beursgenoteerde bedrijven om meer vrouwen te benoemen in de Raad van Commissarissen, minimaal een derde moet uit vrouwen bestaan. Daarnaast moeten de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland een plan maken, waarin zij laten zien hoe ze aan een diverse top en subtop gaan creëren. Met diversiteit bedoelt voorzitter van de Sociaal Economische Raad Mariëtte Hamer niet alleen vrouwen. “We hebben het ook over, en dat is mijn derde punt, culturele diversiteit.”

“Het bedrijfsleven is nog teveel een mannenwereld, maar ook de diversiteit is belangrijk. We zien dat bedrijven beter presteren als ze diverser zijn”, vertelt Hamer. Tot vorig jaar was het vrouwenquotum een advies, maar de resultaten in de praktijk vielen tegen. “Wij hebben vanuit de SER gezegd, het gaat niet vanzelf komen. We gaan het nu forceren. De Tweede en de Eerste kamer hebben dit voorstel overgenomen.”

De SER stelt het verplicht dat bedrijven ambitieuze doelen stellen en het adviesorgaan hierover informeren. Hamer legt uit dat ze bedrijven ondersteunen bij het realiseren van hun doelen en de SER heeft een talentenbank gerealiseerd waar bedrijven gebruik van kunnen maken.

Video niet beschikbaar

Nieuwe oplossingen voor de woningcrisis

De gewijzigde woningwet bestaat uit een aantal aspecten. Zo gaat de inkomensgrens voor het krijgen van een sociale huurwoning omhoog voor meerpersoonshuishoudens. “Gezinnen met een hoger inkomen mogen zich ook inschrijven voor een sociale huurwoning. Daar zitten grenzen aan. Voor eenpersoonshuishoudens blijft de grens gelijk”, zegt VVD-kamerlid Daniel Koerhuis. Maar met meer mensen op de wachtlijst is het woonprobleem niet opgelost. Door regels te versoepelen en te vereenvoudigen hoopt het kabinet dat bouwprocedures sneller gaat.

Waar minister Ollongren vooral de focus legde op bouwen in de Randstad, wordt er in het nieuwe coalitieakkoord gekeken naar de woningbouw in het hele land. Koerhuis heeft in samenwerking met de provincie Flevoland bouwlocaties in de polder in kaart gebracht. “Het is mooi tegen de Randstad aan. Het lijkt mij een logische plek om te gaan bouwen en de provincie is ooit ingepolderd voor woningbouw.”

In de komende tien jaar is het doel van de overheid dat er 100.000 woningen worden bijgebouwd. Koerhuis vindt dat het doel haalbaar is, maar, voegt daar wel aan toe dat de nieuwe minister voor Wonen flink aan de bak moet.

Video niet beschikbaar

Inburgeringswet

De volledige eigen verantwoordelijkheid van de statushouder? Daar komt een einde aan dankzij de nieuwe inburgeringswet. Gemeenten gaan helpen, bijvoorbeeld met het zoeken van een taalcursus of het aanvragen van een lening.

Wat gaat er nog meer veranderen en hoe liep het achter de schermen? Daar weet Erna Lensink van VluchtelingenWerk Nederland alles vanaf. Zij hielp namelijk met het tot stand brengen van deze wet. “Het is een belangrijke vooruitgang”, zegt Lensink.

Dit is niet de eerste wet over inburgering, die stamt al uit 1997. Er moest elke keer weer een nieuwe wet gemaakt worden. Lensink: “We zijn hier zo’n vier jaar mee bezig geweest”. Maar hopelijk is dit voorlopig de laatste nieuwe wet: “Deze wet is namelijk erg flexibel en daardoor makkelijk aan te passen”

Lensink is over het algemeen blij met de wet, maar heeft ook kritiek. “Het aantal sancties voor statushouders zijn toegenomen”, zegt Lensink. Toch hoopt ze dat het mee gaat vallen: “Ik denk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Er zijn veel mogelijkheden om die sancties te voorkomen.” En dat is belangrijk volgens Lensink: “Het helpt niet om mensen in de schulden te brengen.”

Video niet beschikbaar

Klant strafbaar bij gedwongen sekswerk

Vanaf 1 januari 2022 ben je als klant strafbaar als je redelijkerwijs kan vermoeden dat er sprake is van dwang en of misbruik. En dat kan leiden tot een gevangenisstraf tot 4 jaar of een flinke geldboete.

Attje Kuiken stond aan de wieg van deze wet en vertelt erover in De Nieuws BV. "Dit doen we om misbruik en mensenhandel tegen te gaan", zegt Kuiken. Helaas blijft dat vaak een probleem bij sekswerk, volgens het Tweede Kamerlid van de PvdA.

Ook is het van belang dat we op deze manier de klant bewust maken. "Er is niks mis met sekswerk", zegt Kuiken, "maar het moet wel op een verantwoorde en veilige manier gaan met toestemming van de sekswerker. Helaas is dat in Nederland onvoldoende het geval".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie